donderdag 27 maart 2014

Rail away ...

Laatst ging ik met één van mijn dochters een dagje, oh nee, zelfs met een nachtje erbij naar Papendrecht. En het was ook net mooi weer, dat maakt het altijd wat vrolijker onderweg. Alleen verwacht de NS op de één of andere manier nooit zoveel klanten als ik met de trein ga: we staan opgepropt in een halletje (kan me geen treinreis richting het 'westen' herinneren waarbij we wél direct een normale zitplaats hadden …)

Ik ga maar zitten op een tas in een smal doorgangetje met uitzicht op een bordje met het opschrift: Emergency exit traindriver, do not block (nooduitgang machinist vrijhouden).
Eigenlijk vind ik dat ik wel gratis mag reizen in deze positie. Mijn kaartje geldt namelijk gewoon voor de tweede klas, dat is een plek op een tweepersoons bank met genoeg ruimte voor je benen, een klaptafeltje waar je ook nog eventueel wat aan kan doen en last but not least: ruim uitzicht naar buiten om ons mooie Nederland te kunnen bewonderen – want zo vaak ga ik niet met de trein, het is voor mij een uitje.
Pas in Amersfoort gaan de deuren eindelijk open en lijkt de trein wel leeg te stromen - bleek het zo vol te zijn geweest, dat we zelfs dán nog niet een normale plek kunnen bemachtigen... 


Zo denk ik als vanzelf terug aan de tijd dat we als een groep jongeren één keer in de maand ook in deze trein zaten. Om naar de 'jeugddag' te gaan in Baarn. Toen moesten we altijd overstappen in Amersfoort. En geloof het of niet, ook vaak zittend in het halletje, met de toen nog harde klapstoeltjes. Meestal namen we als groep zo'n halletje dan helemaal in beslag. Handig want vaak hadden we ook gitaren mee en dan zongen we samen.

In de tijd van de treinkapingen zei iemand een keer uit de grap dat in die gitaarkoffer pistolen zaten en dan zag je de mensen kijken... wat een humor maar oké... dat zijn blijkbaar wel de dingen die je onthoudt. Ook dat er nog wel eens een trui afgemaakt werd in de trein – een trui die eigenlijk aan moest, maar dat kon dan iets later, als we er waren. :)

***************

Wat je constateert als je zo terugkijkt is dat we eigenlijk allemaal op reis zijn, aan onze levensreis bezig zijn. Elly en Rikkert zongen het al: 

 ' We rijden door het uitgestrekte land, en we rijden langs een uitgestrekte hand...'

Het geldt eigenlijk voor iedereen, dat die hand er is. En wij hadden het voorrecht dit toen al te weten, jaren geleden, dat Jezus ons Zijn hand reikt en ons zo ook tot de Vader brengt...

Toen in die tijd was ik nog jong en heb je bepaalde idealen wat betreft de toekomst; ik dacht dat als je die hand vast had, dat alles dan wel goed zou komen in je leven. Als je jong bent heeft 'goed komen'  vaak nog de betekenis van dat alles goed zal gaan, en het leven aan je verwachtingen zal beantwoorden. Als je die hand hebt aangepakt is dat toch vanzelfsprekend?

En misschien heb jij ook toen, of in je eigen jeugd ' ja'  gezegd en die hand gepakt. Zoals ik ook toen tijdens een kamp van dezelfde jeugdgroep besloot om gedoopt te willen worden (en waren er ineens veel meer jongeren die dat ook wilden)


Toch ontdek je in je verdere leven dat de Heer volgen niet automatisch betekent dat alles dan verder gladjes verloopt. Er kan zomaar van alles gebeuren wat je niet in de planning had toen je jong was.

Misschien ben je getrouwd, als dat je ideaal was lijkt alles dan goed te komen maar een huwelijk is vaak hard werken. Sprookjeshuwelijken zijn meestal alleen aan de buitenkant een sprookje. Ook is kinderen krijgen niet een vanzelfsprekend iets, al heb ik er zelf een heel stel... En is het een grote verantwoordelijkheid al die mensen die aan jou zijn toevertrouwd. Misschien ben je niet getrouwd, had je dat wel gewild, of is je huwelijk voorbij, weer een heel andere situatie.

In al deze verschillende omstandigheden moeten we leren vertrouwen en los durven laten - omdat er een God is die Zijn hand uitgestrekt heeft en misschien wel juist dan kan vangen  - waar wij loslaten. Onze kinderen kan vangen of onszelf ... En we uiteindelijk ontdekken dat Hij een situatie die voor ons onoplosbaar was, toch heeft gezien en er iets moois uit heeft kunnen maken, of dat nog gaat doen al zien wij dat nu nog niet. Omdat wij dat grote probleem of ingewikkelde situatie in Zijn hand hebben kunnen leggen. En worden er gebeden verhoord ... misschien wel na jaren.

Misschien is je situatie moeilijker omdat je ergens voor bidt wat op zich geen verkeerde of onredelijk vraag is naar Hem toe. Zou je iemand weer terug willen die weg is gegaan maar het gebeurt niet. Of ben je ziek en beter worden lijkt er niet meer in te zitten.
En dat terwijl je Zijn hand vasthoudt en Hem wilt volgen! Waarom leidt de Heer jou nu door dat diepe dal waar je geen licht meer ziet.

Iets heb ik al geleerd in mijn leven, dat de Heer er juist is als wij in grote moeilijkheden verkeren, al zie je dat soms achteraf dat het echt zo was. En leren we Hem veel beter kennen - (en onszelf ook niet te vergeten!) als we ondanks alles die hand niet loslaten, maar dat wel doen met eigen ideeen en verlangens... Want Hij is er IN ons lijden en troost ons. Dat is wat we nodig hebben, zoals hier beschreven staat en gezongen wordt:

So hold me Jesus
' cause I'm shaking like a leave
You have been my King of Glory
would You be my prince of Peace...
(zie youtube-jes, herinaast rechts, de onderste van vier)


En al zijn bij mij gebeden verhoord, de gróótste ontdekking was dat God mij persoonlijk ziet. En dat houdt in dat Hij weet in welke situatie ik ben en wat ik nodig heb!
Want ook al begrijp ik het niet, op het moment dat mijn gebed niet wordt verhoord, is het in Gods oog niet nodig dat die verhoring er is. (Al lijkt het ons véél beter van wel, om bijvoorbeeld weer gezond te worden of dat er iets anders gebeurt waar we om bidden.)

Maar dit is wat we wél mogen weten:

Gij omgeeft mij van achteren en van voren
en Gij legt uw hand op mij.
Het begrijpen is mij te wonderbaar,
te verheven, ik kan er niet bij.


Waarheen zou ik gaan voor uw Geest,
waarheen vlieden voor uw aangezicht?
Steeg ik ten hemel – Gij zijt daar,
of maakte ik het dodenrijk tot mijn sponde – Gij zijt er;
nam ik vleugelen van de dageraad,
ging ik wonen aan het uiterste der zee,
10 ook daar zou uw hand mij geleiden,
uw rechterhand mij vastgrijpen.
11 Zeide ik: Duisternis moge mij overvallen,
dan is de nacht een licht om mij heen;
12 zelfs de duisternis verbergt niet voor U,
maar de nacht licht als de dag,
de duisternis is als het licht. 
(uit Psalm 139) 

Ons doel op aarde is niet: een gelukkig (sprookjes)huwelijk, kinderen, gezondheid... en nog een aardig huis waar alles er picobello uitziet (en nog genoeg geld over om leuke dingen te kunnen doen).

Ons doel is Christus kennen, Hem kennen wiens hand wij vasthouden. Die ons vasthoud tot we aangekomen zijn aan het eind van onze reis. Laten we ieder persoonlijk het licht, de geur van Christus verspreiden, (de vrucht van de Geest) in welke situatie we ook geplaatst zijn. In je huwelijk en gezin, voor je familie en de mensen om je heen. Want Christus kennen is waar het God om gaat!

Ik hoop dat we allemaal als we terugkijken in ons leven, kunnen zeggen: ja ik houd nog steeds Zijn hand vast en dat niet alleen; ik ben ook steeds meer van Hem gaan houden!
Dat je weet, ook als je weg door moeilijke omstandigheden heen gaat: aan Zijn hand kom ik veilig aan en komt het - hoe dan ook - goed.




Fillippenzen 3
 
10 (Dit alles) om Hem te kennen 
en de kracht zijner opstanding en de gemeenschap aan zijn lijden, 
of ik, aan zijn dood gelijkvormig wordende,  
11 zou mogen komen tot de opstanding uit de doden.  
12 Niet, dat ik het reeds zou verkregen hebben of reeds volmaakt zou zijn, 
maar ik jaag ernaar, of ik het ook grijpen mocht, 
omdat ík ook door Christus Jezus gegrepen ben.

woensdag 12 maart 2014

'Though You slay me'...



Wat is de zin van het lijden?
DE grote vraag van bijna ieder mens hier op aarde want allemaal hebben we er vroeg of laat mee te maken. 

Gisteren moest ik mijn dochter bijvoorbeeld uitleggen dat God inderdaad onze pijn wil wegnemen als we daarom bidden, en dat ook wel doet. Maar dat Hij dat lang niet ALTIJD doet. 
En dat er dus mensen zijn die toch lijden, pijn lijden en erge dingen meemaken, bijvoorbeeld verlies van geliefden door een vreselijk ongeluk... 
Maar dat dat niet betekent dat God er niet is!! Want God is er wel, en Hij weet wat we meemaken. 

En dit lied hoorde ik laatst en raakte me bijzonder, want het geeft een zo groot Godsvertrouwen weer, juist IN een situatie van lijden. 
Het contrast met de onrust van het eisende welvaartsevangelie 'wij worden groots, we krijgen alles wat we dromen, we hebben straks voorspoed en worden verhoogd'...  Het verschil was ineens weer zo voelbaar. 
En staat het vooral veel in het Nieuwe Testament dat lijden een doel heeft en dat de heerlijkheid pas STRAKS komt, als je NU het lijden aanvaardt. 
Als we het doel ervan ontdekken, dan kan er naast strijd, rust en vertrouwen zijn en troost van God Zelf in situaties van groot lijden - doordat we zien op die onzichtbare eeuwige dingen.

THOUGH YOU SLAY ME

I come, God I come, I return to the Lord
the One who's broken, the One who's torn me apart
You struck down to bind me up
say You do it all in love
that I might know You in Your suffering

Though You slay me - yet I will praise You
Though You take from me - I will bless Your name
Though You ruin me - still I will worship
sing a song to the One who's all I need

 My heart and flesh may fail
the earth below give way
But with my eyes, with my eyes I see the Lord
Lifted high on that day
Behold the Lamb that was slain
and I know every tear was worth it all

Though You slay me - yet I will praise You
Though You take from me - I will bless Your name
Though You ruin me - still I will worship
sing a song to the One who's all I need

Though tonight I'm crying out: 'Let this cup pass from me'
You're still more than I need - You're enough for me
You're enough for me


voice John Piper (vertaling hieronder)
Not only is all your affliction momentary,
not only is all your affliction light – in comparising to eternity
and the glory there
But all of it is totally meaningfull Rom 8: 28

Every millisecond of your pain from the fallen nature of fallen man
Every millisecond of your misery in the path of obedience
is producing a paculiar glory you will get, because of that!  Joh 16: 33 Rom 8: 18

It don't care if it was cancer or criticism
don't care if it was slander or sickness
It wasn't meaningless
It's doing something! It's not meaningless...

Of course you can't see what it's doing  1 Kor. 13: 12
Don't look to what is seen. 2 Kor 4: 17,18
when your mom dies, when your kid dies
when you got cancer at fourty …
when a car creans in the sidewalk, takes her out
Don't say it's meaningless
It's NOT! 
It's working for you an eternal weight of glory  2 Kor 4: 17, Rom 8: 18

Therefore, therefore, do not lose heart  2 Kor 4: 16
but take these fruits  2 Kor 4: 17, Hebr 12: 11
and day by day focus on Him
Preach them to yourself every morning
Get alone with God and preach His word into your mind
until your heart sings with confidence  
that you are new and cared for!  2 Kor 4: 16 2 Kor 5: 17
 
Though You slay me - yet I will praise You
Though You take from me - I will bless Your name
Though You ruin me - still I will worship
sing a song to the One who's all I need


(tekst John Piper) 
Niet alleen is al je ellende kortstondig, niet alleen is al je verdrukking licht
in het licht van de heerlijkheid dáár …
Maar alles ervan is tot in detail zinvol
Elke milliseconde van je pijn als gevolg van de gevallen natuur van de mens 
Elke milliseconde van je ellende – die je aanvaardt in gehoorzaamheid
heeft juist dáárdoor! een speciale heerlijkheid tot gevolg die jouw deel zal zijn.
Het maakt niet uit of het nu kanker was of kritiek, laster of ziekte..
Het was niet zinloos! Het heeft zijn uitwerking. Het is niet zinloos.

Natuurlijk kun je niet zien wat het voor effect heeft. Kijk niet naar het zichtbare!
Als je moeder sterft, of je kind ... als je kanker krijgt op je veertigste …
als een auto op het voetgangerpad terecht komt en haar wegrukt …
Zeg niet: Het is zinloos! 
Dat is het NIET! Het bewerkt voor jou straks een eeuwig gewicht van heerlijkheid.
Daarom, daaromverlies de moed niet. Maar accepteer deze vruchten
en richt je elke dag op Hem. Predik Hem aan jezelf elke ochtend. Wees alleen met Hem en prent je Zijn woord in,
totdat je hart zingt dat je nieuw en geliefd bent!

n.a.v. 2 Kor. 4

16 Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens,
nochtans wordt de innerlijke dag na dag vernieuwd.
17 Want de lichte last der verdrukking van een ogenblik
bewerkt voor ons een alles verre te boven gaand eeuwig gewicht van heerlijkheid,
18 daar wij niet zien op het zichtbare, maar op het onzichtbare;
want het zichtbare is tijdelijke, doch het onzichtbare is eeuwig.
Meer lezen? Klik hier voor de hele audio plus tekst van John Piper: Don't lose heart - Verlies de moed niet.

vrijdag 7 maart 2014

Suikerspin 2


Vorige week had ik een blogje (inmiddels nog wat uitgebreid en hier te lezen) over Victoria Osteen, die haar toehoorders een uitleg gaf van 2 Kor 4: 7 - op het eerste gezicht een Bijbelse boodschap. Bij nader inzien toch wel een toespraak met een hoog suikerspingehalte. 

Nu is Joyce Meyer aan de beurt want het tweede filmpje wat ik laatst zag was van haar. 
Omdat veel mensen in Nederland haar boeken lezen, was ik erg benieuwd toen ik haar toespraak ging bekijken.
Ik zou daarom ook wel willen dat het allemaal wat positiever uitviel dan wat ik bij Victoria hoorde, maar 'positief' zit voor mij blijkbaar in andere dingen, dan wat ik óók Joyce hoorde vertellen.





Joyce Meyer

Want al kleedt ze het iets anders in, eigenlijk heeft ze precies dezelfde boodschap als Victoria en ik geef hier enkele van haar gedachten weer: 
Jullie kunnen een droom hebben voor je leven. Je hoeft niet te wachten totdat God je er een geeft. Probeer maar uit wat bij je past, zoals je kleren aanpast totdat je iets vindt wat goed zit.
Ook in Joel 2 staat al dat oude mannen zullen dromen dromen en jongeren gezichten zien: 'Visions'... 
En, geloof altijd in wonderen anders wordt je leven zó ongelofelijk saai! 'Boring boring boring!'  
Geloof dat je hogerop kan komen en God iets gróters voor je heeft
'Je dromen waarmaken' baseert ze mede op Johannes 17: 4 waarin de Here Jezus aan de Vader zegt: Ik heb het werk voleindigd wat u Mij te doen hebt gegeven. Deze tekst gaf haar het duwtje om haar droom te willen volbrengen en de grootste vrouwelijke televisiedominee van Amerika te worden.
En ze zegt erover het volgende:

Ben jij ook de persoon die het werk (je droom) wil afmaken tot het eind?  
Ontvang eerst het zaad van geloof, dan kan je droom groeien en uiteindelijk geboren worden. Al is dat ook wel met 'hard labour' en 'much efford' (Pred. 3: 5) totdat het eindelijk zover is.
Ook kost het pijn. Maar, wordt zwanger, het maakt niet uit waarvan!  
Zie iets, zoals Abraham op de berg een groot visioen kreeg en God hem beloofde dat hij dat allemaal zou ontvangen... 
Wees ook niet bang voor de economische situatie, want de plagen waren in Egypte maar in het land Gosen namen de bezittingen toe. 
 
Je bewondert mij of Joel (Osteen)? God kan dezelfde geweldige dingen door jou heen doen als Hij dat bij Joel en mij heeft gedaan.
Maar als ik die tekst uit Johannes 17 lees, dan denk ik toch ook aan wat Jezus daarvóór zegt: Ik heb U verheerlijkt op de aarde door het werk te volbrengen - Zijn werk wat Hij al zag als 'af', zo vlak voor Zijn lijden aan het kruis.

De vraag is natuurlijk of jouw droom iets is wat de Vader graag wil zien, bij Joyce: de grootste vrouwelijke tv-dominee worden - al is dat op het eerste gezicht een geestelijke taak want een dominee verkondigt toch het evangelie nietwaar? 
Zijn al onze dromen (wordt zwanger, het maakt niet uit waarvan) überhaupt wel te vatten onder het kopje: een taak voor de Heer??

Want moet je bijvoorbeeld gezond zijn om iets voor Hem te kunnen doen? Is het Zijn wil dat je promotie maakt of je kinderen een goede positie krijgen? Verheerlijk je de Vader als je eindelijk dat grote landgoed (of privé-jet) kan kopen waar je van droomt? Of heeft het stiekem meer met eigen eer te maken?

privé-jet van Joyce

Om even echt in Bijbelse termen te gaan praten: wordt onze innerlijke mens vernieuwd door gezondheid, promotie of luxe huizen en alles wat daar bij komt? Worden we er geestelijk gezien beter van als we het gemaakt hebben in het leven qua succes en voorspoed? 

Als dát je boodschap is voor je toehoorders heb ik grote vraagtekens bij dit evangelie want het sluit Jezus uit. 
Hij volbracht het werk van de Vader en verheerlijkte Hem door Zich te vernederen, een dienaar te zijn, te gehoorzamen door Zich te laten bespotten. Om uiteindelijk na valse beschuldigingen te worden gedood.
Hij had geen plek om zijn hoofd neer te leggen. En zei zelfs tegen de rijke jongeling: "verkoop alles wat je hebt, geef het aan de armen, en volg Mij!"





Als we dit voorbeeld volgen, en ons kruis opnemen, dán gaan we steeds meer op Hem lijken. Want de innerlijke mens groeit juist door de druk en het lijden en het bezig zijn met de dingen die juist onzichtbaar zijn!
Alweer iets heel anders dan geloven dat je hogerop moet komen en God (zichtbare) grótere dingen voor je in petto heeft.

Ook Joyce kreeg nog even een extra check - want op één filmpje je conclusie baseren is toch wel wat karig. 
En is het zo dat al worden er mooie woorden gebruikt en teksten aangehaald, toch het accent ligt op wat WIJ ontvangen en gaan bezitten en eigenen we ons zo allerlei grote dingen toe.. want het is exceeding abundantly above all that we ask or think, waar God wel voor wil zorgen.
Ook hier enkele quotes:
God wants to promote you He wants to lift you up. [uit Psalm 75]
Say this: "He wants to promote me" (All say: He wants to promote me) Hij wil mij hogerop brengen.
Zeg het: De HEER zal u altijd de eerste plaats laten bekleden en nooit de laatste. U zult iedereen voorbijstreven en nooit achteropraken. (Iedereen herhaalt het) [Deut. 28] 
Nothing is too big for God
Maak niet van die miezerige plannetjes als je met God bezig bent. 
Get some BIG plans!We dienen een grote God en deze grote dingen. Hij geeft om kleine dingen maar wil grote dingen doen in ons leven!
We moeten leren om te wandelen in het goede plan wat God voor je gaat uitwerken.Verhoging en verheffing komt van God. We hoeven onszelf niet te verheffen, maar we moeten ons klaarmaken om verhoogd te kunnen wórden. 
Maak (daarom) beslissingen...


 ook bij Victoria is dit duidelijk
kijk hier bv de eerste minuten 

Gaat het deze dames, die zo 'in the picture' (willen) staan nu om de Naam van Jezus en de eer van God? Of gaat het om hun en onze eigen glorie?

 "Ik ben... Ik doe... Ik draag de mantel van Jezus...(Victoria in bovenstaand filmpje)
Ja,
maar eigenlijk om mijn eigen dromen te vervullen!
"You need to believe that you can come up higher, get some BIG plans"... (Joyce)
Kom vooral hogerop in het leven! En maak die droom waar, zo zoet en mooi dat je er wel in wilt happen ... zoals dat gaat met een suikerspin.

Maar als je van hun boodschap wilt éten blijf je honger houden, het is lucht en leegte - om met Prediker te spreken. 

Ik hoop dat je er over na gaat denken en er een eerlijk oordeel over durft te vormen wat Jezus volgen ten diepste inhoudt. 
Dat is wat ik graag met deze twee blogjes wil bereiken.


<>-<>-<>-<>-<>-<>-<>-<>


Televisiedominees
- rikkert zuiderveld -

Zij komen uit Amerika gevlogen door de ether
ze zien er zo welvarend uit het kan gewoon niet beter
en ook hun blijde dames zitten stevig in het vlees
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees



Hun glimlach staat zo stralend wit op hun gelaat bevroren
het lijkt wel of hun tanden ook weder zijn geboren
Ze zijn zo zelfverzekerd met hun Bijbels en BV's
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees

Zij voeren hun theater op in nieuwbouw-kathedralen
met geld van de gewone man stofferen zij hun zalen
Met giften voor het werk des Heren liften zij hun face
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees



Zij prediken met kracht het evangelie van de voorspoed
en alles wat zij roepen vind hun middle-class gehoor goed
Die grijpen naar hun zakdoeken en hun portemonnee's
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees

Hun God is als een automaat waar je een euro in doet
dan komt het met je werk en je gezondheid en gezin goed
Zo kun je alles kopen voor wat slogans en cliché's
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees

Het mooist van alles vind ik wanneer ze ook gaan zingen
zo heilig dat de tranen je haast in de ogen springen
Ze verkopen heel wat beter dan ikzelf van mijn cd's
oh, ik ben stikjaloers op televisiedominees



" For where your treasure is, there your heart will be also " 



zaterdag 1 maart 2014

Suikerspin


Als ik de titel van dit blogje zie, denk ik allereerst aan schoolreisjes van vroeger. Waar we in de bus naar een pretpark gingen - aan de draaimolens (waar ik altijd misselijk in werd), de botsautootjes, het spookhuis. En hoe we bij ons eerste schoolreisje ons slap lachten voor de lachspiegels (en dat was in Slagharen met bijna de hele dag regen als ik het me goed herinner).



Maar wat zeker bij deze uitjes hoorde, was wat je mocht kopen van de paar gulden die we dan mee hadden. En proef ik nog precies de suikerzoete suikerspin, dat draderige roze spul waar je in hapt en wat dan erg plakt en héél zoet is tussen je tanden. Het lijkt heel wat, en op het plaatje zie je blij lachende en happende kinderen, maar eigenlijk hap je in 'niets' ... het is lucht ... 

Eigenlijk gaat het alleen om het uiterlijk: een grote dot roze en de zoete smaak. Verder wordt je buik niet gevuld, er zit geen voedingswaarde in, bovendien heb ik het sterke vermoeden dat het je tanden bederft.
Maar past wel uitstekend bij kinderuitjes zoals een schoolreisje...!

Toch zijn er ook meer dan genoeg volwassenen die - al zijn ze allang de schoolreisjesleeftijd ontgroeid, op bepaalde vlakken nog steeds genoegen nemen met een grote zoete suikerspin.



'I have a dream'...

Zo zag ik laatst twee filmpjes op youtube met een op het eerste gezicht mooie boodschap - je wilt er best een hap van nemen! Have a dream, have a vision and go for it! was de opdracht die de toehoorders meekregen. 

En natuurlijk, wij relativeren het nog wel wat: 'Misschien wel een beetje extreem hier en daar, zóver gaan wij daar niet in mee, het is hier tenslotte geen Amerika' ... 
Toch worden hele massa's maar zó meegenomen in het verhaal dat God wil dat we blij en gelukkig zijn. Want ieder mens heeft tenslotte dromen en als je die wilt bereiken in het leven dan mag je daar toch wel voor 'gáán'? Dat kan toch niet verkeerd zijn?

Maar als je even verder luistert zijn ze als een grote roze suikerspin waar je graag je tanden in zet ... a dream, a vision van persoonlijke maar ook financiële voorspoed - en oh ja, uiteraard ben je bij al dit succes wat je voor jezelf mag 'zien' (en wat er zeker zal komen!) ook nog helemaal gezond. 
Maar hap je toe, dan blijkt het slechts gebakken lucht.

Want de vraag is natuurlijk of het echt zo is. Wíl God ook dat allerlei aardse voorspoed die wij ons in dit leven nú wensen, bewaarheid wordt? Heeft Hij al deze wensen (visions) in ons hart gelegd? 
Of is het een loze belofte, een suikerspin waar je uiteindelijk niets aan hebt?

Zo kom ik op de onderbouwing want 'je droom nastreven' wordt als iets heel Bijbels gepresenteerd; het Oude Testament wordt aangehaald evenals Paulus en zelfs Jezus. Je zou er van onder de indruk raken!
Ook hier de vraag: is dat echt zo of is de Bijbelse basis die er lijkt te zijn in deze filmpjes eigenlijk gewoon nep? Net als een suikerspin. En worden er gewoon 'passende' teksten gezocht, om onze grote roze dromen voor elkaar te krijgen... 
 Ter illustratie enkele teksten die (tot mijn verbazing!) gebruikt worden om het werken aan het uitkomen van allerlei gewenste 'dromen' te rechtvaardigen. Ik zal ook de linkjes geven van de filmpjes - als je tijd hebt, bekijk ze een keer. Want zeker van één van deze dames, Joyce Meyer, worden er ook in Nederland flink wat boeken verkocht. De andere dame, Victoria Osteen zei mij niets (al heeft ze een eigen fb-pagina waar ik laatst op belandde), maar in Amerika zijn ze beiden 'big business...'...

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Het eerst viel mijn oog op een filmpje waar Victoria Osteen (vrouw van pastor Joel Osteen) voor het eerst hun Lakewood Church toespreekt (nog in hun oude pand, inmiddels zijn ze 7x groter...). 
Haar boodschap intrigeerde mij want ze baseert die op één van mijn favoriete Bijbelteksten 2 Kor 4: 7, de tekst over de schat in aarden vaten. 

En zij legt het als volgt uit:

God heeft schatten in je binnenste gelegd, Hij zaait daar het zaad  van dromen en verlangens. Zorg dat ze niet door de vijand gestolen worden maar ga ermee aan het werk. Want ook Jezus zei tegen de Farizeeen: "Het koninkrijk is in je hart' Mediteer en zie ze al voor je, je dromen over je huwelijk of je gezin ... misschien is God wel 'impressed' dat je je eigen business start! Geloof erin en laat zo je dromen uitkomen!
Victoria heeft het verhaal wat aan de hand van Bijbelteksten voor je ogen wordt uitgerold mooi verpakt. Maar wat is de betekenis als je 2 Kor 4: 7 in de context leest?
"Maar wij hebben deze schat in aarden vaten, zodat de kracht, die alles te boven gaat, van God is en niet van ons" 

Ja, wij hébben een schat in aarden vaten... de kracht van Jezus Christus in ons. 
En ons aarden vat is misschien wel dagelijks in de druk, in lijden en moeilijkheden volgens de volgende verzen. Maar omdat het Góds kracht is die dan zichtbaar wordt, verliezen wij tóch de moed niet. 

Want al vervalt ook ons uiterlijke mens, onze schat binnenin, onze innerlijk mens wordt dag na dag vernieuwd. Die (zichtbare) buitenkant is niet blijvend maar onze innerlijke mens, met Gods kracht daarIN ontvangen, die is eeuwig. 

En hoe kan die kracht,de Geest in ons hart aan het werk? Door dat we Zijn dood toelaten te werken in ons leven: Want voortdurend worden wij, die leven, aan de dood overgeleverd, om Jezus’ wil, opdat ook het leven van Jezus zich in ons sterfelijk vlees openbaart. (zie vers 11)
Dan pas kan die schat tevoorschijn komen. 
Het betekent dat wij moeten sterven aan onze eigen dromen en verlangens. 

Tja, precies het tegenovergestelde van de boodschap van Victoria; de kracht van Christus wordt echt niet aangewend om promotie te kunnen maken of onze kinderen een goede positie in het leven te geven... Al wordt er gepraat alsof alles wat we als dromen hebben van God komt en daarom werkelijkheid zal gaan worden! 

Zet je hart daarom NIET op aardse voorspoed en geluk - God kan het ons geven, maar dan is het puur een extra zegen waarvan we mogen uitdelen aan anderen!

(En oh ja, wat in haar verhaal de verbreking van het aarden vat is, daar ben ik nog niet achter gekomen... Gebroken zaken, het past toch wel mínder bij het hebben van 'dromen'... )

iets minder rozekleurig

Een extra check of haar boodschap écht bestaat uit 'maak je dromen wáár om het in dit leven 'te maken'', leverde (uit een ander filmpje) de volgende quotes op:

"Jullie hebben elke week Joel horen vertellen dat God aan jullie kant staat en jij kan zorgen dat je tot je bestemming komt. 
Je wil die promotie, je wil een stap doen in geloof, je wil die zaak starten... Maar mijn droomland, mijn plaats van overvloed is bezet door mensen die slimmer zijn, die knapper zijn dan ik ben, misschien zijn ze beter opgeleid dan ik. 
Maar we moeten niet dezelfde fout maken als de Hebreeën en naar onze omstandigheden kijken. God zegt: "Ik ben de wegbereider". Hij is de leider en maakt de ruige plaatsen recht en de weg vlak... Blijf bij Hem en Hij zal de richting aangeven, Hij geeft de commando's in het leger ... 
Je kunt zeggen: 'ik heb medewerkers en mijn baas ... (die mijn plannen in de weg staan, bedoelt zij dan!)  ...' Wacht totdat het zover is en jij sterk genoeg bent om je plek in te nemen!
Want wil je niet bezitten wat je al is beloofd?

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Het was voor mij even 'het laten bezinken' om dan tot de ontdekking te komen dat haar boodschap toch écht wel héél anders is, dan wat de Bijbel ons laat zien.

En zou God trouwens echt 'impressed' zijn door onze carrièredroom (starting a business) zoals Victoria in het eerste filmpje suggereert? Zou Hij vol goedkeuring zijn als we het juiste moment afwachten om dan anderen aan de kant te schuiven en zo hun goede positie in bezit te nemen? (filmpje 2)

Wie hoorde ik het laatst ook zeggen: "I just don't think it's an easy thing to impress God Almighty. And we don't really have to impress Him" 
... hoe zouden we dat ooit kunnen of zelfs maar willen.
"He is already knocked-out about you... He loves you more than you can imagine." 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-


De andere dame waar aan de hand van beeldmateriaal wat over te zeggen is, komt de volgende keer. 
Dus wil je iets van Joyce Meyer zien en lezen - het tweede filmpje wat ik zag - nog even geduld ... :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#