zaterdag 20 september 2014

Je hemelse Vader weet het ... ?

serie 'lijden' 1
Dit blogje wordt geen gemakkelijk verhaal - een verhaal waarvan we aan het eind met een gevoel van 'ja, dat is zo!' stoppen met lezen. Nee, want waar ik het over wil hebben is iets waar niet zo makkelijk een antwoord op te geven is.
Daarom was ik er ook al heel lang mee bezig en duurde het een hele tijd voordat ik het nu eindelijk plaats als eerste van een reeks....

Ik wilde het (weer) hebben over 'lijden' omdat we er allemaal vroeg of laat mee te maken hebben. Al willen we liever de kant benadrukken dat God voor ons zorgt, toch zijn er omstandigheden waarbij het allemaal niet zo duidelijk (meer) is.

Dat je leven als gelovige niet altijd over rozen gaat was me wel bekend en daar kijk ik niet van op. Geloven in God geeft je geen garanties dat alles makkelijk en zonder problemen zal verlopen, en dan spreek ik uit ervaring. 

Toch heb ik in mijn leven meer dan eens gezien dat we ontvingen wat we nodig hadden. En al was het meestal op een andere manier dan ik dacht, er wérd voor mij en mensen in mijn omgeving gezorgd.


o-o-o-o-o-o-o-o-o

Maar ineens speelden er vragen op die ik nog nooit zó concreet heb gehad ... vragen die op me af kwamen toen bepaalde moeilijke omstandigheden mij zo raakten dat ik de zin van dat lijden wat ik zag, niet meer kon behappen. Omdat het absoluut niet te begrijpen en te volgen is, wat er in het leven van een gelovige kan gebeuren. 

Een gedeelte uit Matteus 6 wat ik daarna tegenkwam, was eerder voor mij altijd een prachtig stukje uit de Bijbel. Maar het kinderlijk vertrouwen wat eruit naar voren komt, was wel heel erg in tegenspraak met de situatie waar ik nu mee te maken had. En dit mooie stukje werd voor mij ineens 'niet te vatten'. Een heel vreemde gewaarwording. 

We zien daar Jezus met zijn discipelen in gesprek als ze bezorgd zijn over hun aardse behoeften, of daar wel in voorzien gaat worden, zoals eten, drinken, kleding...
En Hij zegt het hen daar heel simpel: "Uw hemelse Vader weet wat u behoeft". Want ook de leliën op het veld en de vogels krijgen wat ze nodig hebben en hebben jullie niet veel meer waarde?


 Je hemelse Vader weet wat je nodig hebt

En dat zinnetje sprong er ineens voor mij uit. Want God wist wat er nodig wasmaar het leek teveel gevraagd. Want dat moeilijke, in mijn ogen te zware lijden ... is dat wat iemand nodig heeft?  
Het kwam mij voor dat een aardse vader allang gezorgd had dat er het een en ander geregeld werd. Zodat alles meer te 'handelen' zou zijn. 

... maar God bleef stil

Dat was iets waar ik niet uitkwam, hoe lang ik er ook over nadacht.
Je kunt bij dit moeilijke onderwerp, namelijk wel mooie gedachten hebben over later, als we zullen begrijpen waaróm er zoveel lijden is voor Gods kinderen. 

Maar wat kun je daar nu mee (terwijl je er middenin zit...)

Dat is de vraag die ik wil stellen over het onderwerp lijden nu, waar ik zo mee geconfronteerd werd.o-o-o-o-o-o-o-o-o

De volgende blogjes in deze 'reeks' zullen gaan over wat je daarop zou kunnen zeggen. Al bedoel ik daarmee zeker niet dat ik de antwoorden ga vinden die voor ons bevredigend zijn.
Dit onderwerp leent zich niet echt tot het vinden van sluitende antwoorden en conclusies.

Maar wel wil ik er graag verder over nadenken wat voor blik je er nu op zou moeten hebben om deze moeilijke zaken enigszins te kunnen 'handelen'...
En hoop ook dat ook anderen hier iets aan zullen hebben.8 opmerkingen:

 1. Wat dapper om dit zo bespreekbaar te maken! Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. ik hoop dat je daarin ook Job een plekje wilt geven. Soms laat God de moeilijke dingen toe, om satan te laten zien hoeveel vertrouwen Hij als Vader in ons heeft. Dat maakt mij soms stil van ontzag zelfs al heb ik het niet makkelijk. God weet dat ik Hem vertrouw (in elk geval probeer te vertrouwen), en Hij heeft ook vertrouwen in ons wanneer wij door satan worden aangeklaagd bij God. Job zei al profetisch: Ik weet dat mijn verlosser leeft!
  Mooi om dit blog te lezen, en Gods zegen bij het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel... Ja, Job komt vast ook langs. :) En het is voor mij ook best spannend hoe dit verder zal gaan, want meestal is het al schrijvende dat ik verder kom...
   Dank je wel voor je bemoediging om hiermee verder te gaan, die heb ik wel nodig...

   Verwijderen
 2. Ik ben benieuwd naar de volgende blog over dit onderwerp. Goed gekozen om hier een keer over te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet gekozen... dat doe ik nooit eigenlijk. Het komt op mijn weg en dan komt het er een keer van... zo werkt dat.

   Verwijderen
 3. Ja, als het zo moeilijk is dan is er geen andere keuze dan stil te zijn en te blijven vertrouwen op God. We worden op de proef gesteld en zullen groeien in geloof. Als de Here onze Herder is dan is Hij alles en dan kunnen we in geloof zeggen "mij ontbreekt niets". Maar het kan strijd kosten om zover te komen.

  En als ik denk aan die foto die ik vandaag zag, van die man in Egypte die voor de ogen van zijn zoon werd vermoord, opgehangen, doorzeefd met kogels, achter een tractor vastgebonden door de straten gesleept..omdat hij christen was,...... hoeveel lijden kan een mens aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja er is onnoemelijk veel lijden op aarde, zeker van christenen die in koelen bloede vermoord worden.
   Tja, er zijn allerlei situaties waarin we lijden tegenkomen... en soms komen de dingen die je dacht te weten en ook hebt ervaren, ineens op losse schroeven te staan ... en dan, wat moet je dan?
   Dat kan ineens weer een strijd zijn ... hoe daarmee om te gaan ...

   Verwijderen
 4. Mooi dat je hierover durft beginnen. Eerlijkheid in twijfel en worstelingen is altijd nog beter dan welk toneelspel dan ook. Ik denk, maar dat wil ik voorzichtig formuleren, dat het sleutelwoord in 'vertrouwen' lijkt te liggen, het is in bovenstaande reacties ook al genoemd. Durven wij ons overgeven aan God, omdat Hij 'weet wat wij nodig hebben'? In welke omstandigheden we ook verkeren. Ik weet dat het goedkoop kan klinken, maar geloof me, ook ik spreek uit ervaring ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heb het altijd gekund en heb ook ook wel het e.e.a. meegemaakt. Daarom was het des te vreemder ineens in complete verwarring te zijn door wat ik zag en meemaakte ...
   En dan moet het er op een of andere manier eruit en komt er een blogje van .. (en het vervolg is er inmiddels ook)
   Maar bedankt voor je reactie Anton. :)

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#