maandag 22 april 2013

'Killing your darlings'...

Wat is dit nu weer voor enge titel: 'Killling your darlings'... 'n verslagje van een thrillerachtige film ofzo? Nee, deze uitdrukking gaat over het schrappen van tekst, als je bijvoorbeeld een boek schrijft. En al heb ik die aspiratie niet, ik herken de noodzaak van het gegeven wel, het geldt namelijk ook voor blogjes.
Soms ben je iets aan het vertellen/schrijven dus, en voordat je het weet is je tekst veel te lang (dat gaat bij mij vaak vanzelf). Maar hoe los je dat op? Of, een ander probleem: je blijft halverwege steken. Ook dan moet je soms rigoureus ingrijpen. En dat wat je zo mooi had gezegd ... juist dat stukje, je darling, moet er dan aan geloven...

'Schrijven is schrappen' zeggen we in het Nederlands, die uitspraak kende ik al wel maar de Engelse uitdrukking is eigenlijk veel mooier omdat het gevoelsmatige aspect er bij naar voren komt. 'Je lievelingen doden' is namelijk bijna een onmogelijkheid. Het geeft aan hoe moeilijk het kan zijn om je favoriete passages te schrappen voor de goede zaak.

Eigenlijk is die moeilijke klus een principe wat we veel vaker tegenkomen, ook in het echte leven. En dat is niet verwonderlijk omdat de Bijbel het al beschrijft, het zijn de woorden van Jezus in Johannes 15 als Hij het heeft over de wijnstok en de ranken: Elke rank die geen vrucht draagt neemt Hij weg (ja logisch, een nietszeggende tekst schrappen we sowieso als we wat schrijven!) maar dan staat er ook: Elke rank die vrucht draagt snoeit Hij. En dat voel je wel! Dat 'snoeien', zijn die in onze ogen prachtig mooie vruchten die zomaar zonder logische redenen weggehaald worden. Er wordt gewoon het mes in gezet! Killing your darlings... (dat zo mooi geschreven gedeelte waar we zo blij mee waren: deleten...)

Ook in real life... snoeien

Ja, rigoureus in je eigen tekst schrappen kan goed werken. :) Maar toen ik de combinatie zag met Johannes 15, bepaalde het me bij het gesnoeid worden in je eigen leven. Waar je af en toe het mes voelt - of het mes al aan ziet komen - en er iets afgesneden wordt waar je nogal aan gehecht bent - er soms toch gebeurt wat je helemaal niet ziet zitten.
En dat snoeien kan betrekking hebben op van alles. Iets materieels - bijvoorbeeld je huis, soms is het je baan, je financiën. Of je gezondheid beperkt je ineens ... Soms moeten we mensen in het leven loslaten, omdat bepaalde situaties ons daartoe dwingen. Ook dat kunnen we echt als snoeien ervaren en begrijpen we niet altijd waarom het zover moest komen.

Dan is het goed te weten dat er nog méér staat in dat gedeelte van de wijnstok. Namelijk dat het de landman is die snoeit. En wie is dat dan, Mijn Vader is de landman zegt Jezus in het eerste vers. Gelukkig, geen onbekende die zomaar wat doet wat hem uitkomt, maar de Vader die ons kent en voor ons wil zorgen.
En het snoeien? Dat doet Hij opdat zij (de rank) nog meer vrucht zal dragen. Wij zijn de ranken... en moeten daar altijd nog even geduld voor hebben, om dat resultaat te zien. Ons valt die tak op die nu zo kaal is; het mooie wat er was is verdwenen. Maar toch, met dit voorbeeld in gedachten mogen we weten dat er iets nóg mooiers uit die kale tak gaat komen - iets wat de landman weet, al zien wij er nog niets van. (En nu dringt het ook tot me door dat iets moois wat gesnoeid wordt, echt iets waardevols kan zijn - we zouden namelijk kunnen denken dat er iets mis is met die mooie vrucht die weggehaald wordt.)

Als we, misschien in moeilijke omstandigheden, denken dat de landman het nu toch echt even verkeerd zag, weet dan dat het de Vader is en 'uw hemelse Vader weet wat u behoeft', zegt Jezus in Mattheus tegen de dicipelen als het gaat over bezorgdheid. We kunnen blijkbaar aan wat hij, de landman beslist, al voelen we dat niet direct zo als we steeds die kale tak zien.
Alles draait eigenlijk om vertrouwen - vertrouwen dat Hij, de Vader, weet wat Hij doet. Dat leren we vaak extra door moeilijke situaties heen en daardoor hebben we de kans om te groeien in ons geloof. Dan ziet de landman bij ons steeds meer, de vrucht te voorschijn komen.

Zorg er wel voor dat je - juist als het moeilijk wordt en je het snoeimes voelt, verbonden blijft met de wijnstok zelf, de Here Jezus. Want als we 'in Hem' blijven, zullen we daardoor nog veel méér vrucht kunnen dragen.

8 opmerkingen:

 1. Schrijven is schrappen ja en da;s nog niet zo eenvoudig, door de regen en de wind..
  Groeien doen we in en vanuit lijden/snoeien.
  Ook al begrijp ik vaak niets van de Landman, ik probeer Hem te vertrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daarom vond ik het zo mooi om te ontdekken - al wist ik dat natuurlijk allang!- tijdens het schrijven juist daarop uit te komen, de Vader snoeit... dat geeft een andere dimensie aan lijden in welke vorm dan ook... Maar fijn dat jij dat ook zo ziet, want eigenlijk is het iets wat je over jezelf kan zeggen, als een getuigenis. Want wie ben ik om tegen een ander te zeggen dat de Vader aan het snoeien is als er dingen voorvallen bij die ander...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gerda,

  Opeens komt een vergelijking in me op.
  Your darlings, waar je afstand van moet doen, maar waardoor je beter gaat groeien en bloeien...
  Hoe denk je daarover in dit verband als je denkt aan oude, overtollige, veel te veel, te veel..... Spullen? ?

  Liefs, van Aukje, ik wil je graag helpen om een hulpje te zijn van de landman in dit geval. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lief. :) Kom maar langs met je kapmes wanneer je een keer tijd hebt. Zal zorgen dat ik dan in de juiste 'mood' ben...
  Na de meivakantie denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei... het kapmes aan een ander dan de Landman toevertrouwen...

  Maar ik zie woordjes als "liefs" en "lief" en liefde is wel de drijfveer om te snoeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja Ida je hebt gelijk... we maakten even een iets vrijere toepassing. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe zeg je dat... Het mes snijdt soms aan twee kanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Daar zeg je iets wat veel mensen niet beseffen denk ik, Gerda. Vind het altijd bemoedigend dat mensen met goede gezondheid stil kunnen staan bij levens die dat niet hebben. Maar de Landman snoeit op vele manieren. De grootste vraag is; staan wij het snoeien toe?

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#