zondag 19 februari 2012

Een oude vogelkooi
Een tijdje geleden kreeg ik een verhaaltje over een vogelkooi in m'n mail en vandaag kwam het weer voor m'n aandacht. Het is een soort gelijkenis en begint met een prediker die een jongetje tegenkomt met een oude vogelkooi. Er zitten een paar vogels in en op de vraag wat hij met die vogels van plan is zegt het jongetje dat hij plezier met ze gaat maken -  door ze de veren uit te trekken, ze met elkaar te laten vechten en uiteindelijk mogen ze dienen als voer voor de katten... Tot grote verbazing van het jongetje koopt de man de oude vogelkooi met de vogels erin om ze vrij te laten...
En met de vogelkooi als illustratie vertelt de prediker het volgende verhaal:


Op een dag waren satan en God aan het converseren. Satan was net terug van een bezoek aan de aarde en pochte:"Ik heb net de aarde en alle mensen gekocht. Ik heb een valstrik gezet die ze niet konden weerstaan, en ik heb ze allemaal".
"Wat ben je van plan met ze te doen?", vroeg God.

Satan antwoordde:"O, ik ga plezier met ze maken! Ik ga ze leren hoe ze kunnen trouwen en weer kunnen scheiden, hoe ze elkaar moeten haten, en hoe ze elkaar moeten misbruiken. Hoe ze kunnen roken en drinken, ik ga ze leren hoe ze wapens en bommen moeten maken en hoe ze elkaar moeten vermoorden. Dus ik heb echt veel plezier met ze!"
"En wat ga je met ze doen als je met hen klaar bent?". 
"Oh, ik vermoord ze allemaal", zei satan trots 
"Hoeveel wil je voor hen hebben?", vroeg God.    
"Wat wil je met deze mensen", vroeg satan. "Ze zijn slecht, waarom wil je ze hebben? Ze haten je en ze spugen je in het gezicht, ze vervloeken en vermoorden je! Je wilt deze mensen niet!".   
"Hoeveel", vroeg God weer      
Satan keek Hem aan en lachte."Al je tranen en je bloed", zei hij. 
Jezus zei: "DEAL", en Hij betaalde de prijs. 

Als je even op internet struint, zie je dat dit verhaaltje over de vogelkooi vaker te vinden is. Natuurlijk, het heeft een prachtige strekking en het lijkt dat bijna iedereen dit zou het kunnen gebruiken - je past gewoon een paar namen aan je eigen overtuiging aan en klaar is kees. Zo kwam ik ook een islamitische versie tegen waar een imam dit verhaal vertelt, en de hoofdpersoon is dan wel satan maar in gesprek met Mohammed. Ik was even in verwarring... zou ik nu eigenlijk een Isalmitische 'gelijkenis' gebruiken die verchristelijkt is, of is het andersom? 

Na even nadenken kwam ik tot de conclusie dat je eigenlijk alleen maar een versie kunt hebben die speelt tussen satan en God en dan uiteindelijk Jezus die de 'deal' sluit en betaalt. Waarom? Omdat Jezus, Gods Zoon, de Enige is die voor de mensen heeft betaald met Zijn eigen bloed. Hij heeft ons gekocht en zo bevrijd. Je hoeft er alleen maar 'ja' op te zeggen.
wetende, dat je niet met vergankelijke dingen, zilver of goud, bent vrijgekocht
 maar met het kostbare bloed van Christus, als van een onberispelijk en vlekkeloos lam

Bij de Islam is het zo dat je niet zomaar gekocht bent, je bent zelfs helemaal niet gekocht, je moet je eigen redding verdienen, het enige wat uit de hemel kwam is een boek met instructies om blindelings op te volgen... En dan maar hopen dat Allah in een goede bui is als je bij de hemelpoort aankomt - want als hij z'n dag niet heeft, ziet hij je niet eens staan. Dan zullen je goede en slechte daden tegen elkaar afgewogen worden en wie weet mag je naar binnen. Daar is geen enkele zekerheid over te verkrijgen...

Nee, God houdt van ons en Zijn Zoon zei: Hier ben ik om Uw wil te doen! Dat is nog eens een deal, daar begon het mee! Toen ging Hij naar de aarde waar Hij niet met open armen ontvangen werd, maar de dood Hem wachtte. Helemaal zoals het verhaaltje zegt. Maar Hij ging door vanwege de vreugde die voor Hem lag.
En wat was dan die vreugde? Dat Hij na het lijden de heerlijkheid weer zou mogen ingaan die Hij had verlaten. En daar stopt het niet mee: het was Gods 'idee' vele zonen tot heerlijkheid te brengen, en Hij wacht nu totdat wij ook daar aankomen! Dat is nog eens andere koek dan een God die eigenlijk niet geïnteresseerd is of Hij mensen in de hemel zal krijgen... Jezus kwam zodat Hij
allen zou bevrijden, die gedurende hun hele leven door angst voor de dood 
tot slavernij gedoemd waren. 
Want door simpel te geloven dat Hij zo van ons hield en voor ons is gestorven, zijn wij bevrijd als die vogels, uit die kooi waar we na de zondeval van nature in zitten.
Wat een rust als je dat tot je door laat dringen dat wij er niets méér voor hoeven te doen dan dat! Nu mogen we in vrijheid naar de heerlijkheid ´vliegen´ - om in het beeld van de vogels te blijven. Daarbij alle ballast afleggen en we mogen zeker weten er ook aan te zullen komen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#