vrijdag 22 november 2013

J.F. Kennedy - 50 jaar geleden...Een historische dag vandaag: 50 jaar geleden werd John F. Kennedy vermoord. Hij was ´the youngest man elected President; he was the youngest to die zoals ik las bij een linkje van 'the White House'. Hij sprak tot de verbeelding, had ook een knappe vrouw, Jackie en was een jonge vader - iedereen kent ook zijn uitspraak toen hij in Duitsland op bezoek was: Ich bin ein Berliner, Hij kon zich identificeren met het gewone volk.
En als je vroeg dood gaat wordt je sneller een mythe dan wanneer je oud wordt en nog veel meer mogelijkheden krijgt om fouten te maken en misschien wel af te gaan als publieke figuur.

Een gevleugelde opmerking die aangeeft hoeveel impact de moord had op de hele wereld, is: "Wat deed jij toen Kennedy vermoord werd?' Veel ouderen onder ons weten daar nog exact antwoord op te geven. De moord is nog altijd door raadselen omgeven, al is er een dader opgepakt.
Alle mythevorming ten spijt komt er ook steeds meer openbaar van het dubbelleven wat Kennedy leidde: De relatie met Marilyn Monroe is eigenlijk altijd al bekend maar dat hij vrouwen bij de vleet had naast zijn huwelijk en ook verslaafd was aan pillen - dat laatste was zeker nieuw voor mij; hierdoor was het voor hem eigenlijk onmogelijk om echt als president te functioneren en belangrijke beslissingen te kunnen nemen. Zoals bijvoorbeeld bleek bij de Cuba-crisis...

En zijn dood? Heeft die nog enige betekenis gehad dan dat het hem bewaard heeft voor ... Het heeft van hem wel 'de altijd jonge en succesvolle president' gemaakt die hij aan de buitenkant was. Maar de wereld, is die er sindsdien beter door geworden?


************
***

Een andere dood, van een jong invloedrijk persoon in Israël, al langer dan 2000 jaar geleden - werd op dat moment niét bekend over de hele wereld. De toenmalige leiders erkenden Hem ook niet als degene die Hij echt was; ze waren blij van Hem af te zijn - al had Hij helemaal geen politieke ambities die hen zou kunnen schaden.
Hij werd veroordeeld en stierf, terwijl er niets tegen Hem in te brengen was - onschuldig, terwijl Hij de meest volmaakte mens was, die hier op aarde ooit leefde. Geen dubbelleven bij Hem, ook niet achteraf allerlei schandalen (die de mensen die de mythe liefhebben hem daarom maar al te graag vergeven...).
Vandaar dat Hij opstond uit de dood. En juist door die volmaaktheid kon Hij alle zonden en rottigheid van ons mensen op Zich nemen.
Zijn dood is levensveranderend voor miljarden mensen sindsdien. En zelfs met terugwerkende kracht tot Adam en Eva...


Ik kan niet vragen: 'Wat deed jij toen Jezus stierf?
Maar wel: 'Wat doe jij met Zijn lijden en sterven? Het was voor jou - zodat jij bij God mag komen...'
Wat een grote gevolgen had de dood van die rechtvaardige... Van Gods Zoon die stierf voor jou, zolang geleden al. Zijn dood, er wordt door velen vaak aan teruggedacht. Het werd een  nieuw begin want Hij stond op....

Iets waar ik zo ineens bij stil stond naar aanleiding van deze gedenkwaardige dag...
Jezus versus Kennedy - een wereld van verschil op allerlei vlakken.

5 opmerkingen:

 1. Paradoxaal en tegelijk een bekend fenomeen: De moord heeft zijn reputatie. Althans, voor de geschiedenisboeken.. Zonder de moord was hij zeer waarschijnlijk als één van slechtste presidenten ooit in de geschiedenis ingegaan.

  Overigens, wat veel mensen niet weten is dat hij behoorlijk ziek was. Iets dat mij dus 'aanspreekt'.. Hij had een immuunziekte met heftige gevolgen, oa. chron. rugpijn. Hij slikte een cocktail aan pillen.
  Bij de 'Kennedyclan' was werkelijk nìets normaal. Een ongekende ketting van trauma's.

  Een blijvende vraag is ook; waar kwam die 3e kogel vandaan? Ook van achteren? Het lijkt namelijk van voren op de zgn. Zapruder film.

  Hoe dan ook: Kennedy en Jezus is een verschil van leven en dood ....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wegens die ziekte had hij dus al die pillen, dat maakt dat punt wel duidelijker.
  Ja, die Kennedyclan, er zijn naast JFK nog een stuk of drie broers ook vermoord dacht ik. Rose Kennedy was de moeder, heb ik wel eens iets van gelezen...
  Ja, een groot contrast JC versus JFK...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij kon goed debatteren. Obama kan het bijna net zo goed. Hoe dan ook; heel tragisch om zo te sterven, midden in een dubbelleven.

  Mooi de vergelijking met Jezus. Zijn dood maakt ons vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Robert Kennedy werd 2 jaar later vermoord nadat hij in de race was voor de presidents-kandidatuur voor de Democraten. Hij had op zijn 43e al 11 kinderen; toing!
  Afijn, lees de geschiedenis maar eens op wikipedia ofzo.
  Tragisch dat ook zijn zoon omkwam, JFK jr. http://nl.wikipedia.org/wiki/John_F._Kennedy_Jr.
  Weet nog dat dat op het nieuws kwam.

  De 3e van de 3 broers, Edward "Ted", heb ik nog live horen spreken in het Huis van Afgevaardigden. We zaten daar een uurtje op de tribune en toevallig was hij aan het woord. Edward Kennedy hoorde je al op km's oreren...
  Hij overleed in 2009.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#