zondag 26 januari 2014

No turning back!... waarschuwing: heftig filmpje...

Dat heb ik nu vaak, verschillende dingen die ineens bij elkaar komen en je niet anders kan dan erover schrijven. Nu over christenvervolging wereldwijd. Deze maand las ik weer de nieuwe cijfers en de top 3 landen waar de vervolging het ergste is (met deze keer Syrië in het rijtje).
Dit filmpje geeft er beelden aan maar ook een lied. I have decided to follow Jesus... no turning back...

Een lied wat ik vroeger zong op 'jeugddag' ... Ja, ik wist wel wat ik zong! Maar de consequentie die je hierboven ziet??  Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat Jezus volgen (nog) niet méér kost dan vervolging in woorden. En toch horen we ons niet te verbazen als ons lijden op wat voor manier dan ook overkomt, Petrus noemt het 'de vuurgloed van de beproeving'  waar we niet vreemd van op moeten kijken. De brieven in de Bijbel staan er verder vol van.


Het is allemaal terug te voeren op Jezus' eigen woorden - als een waarschuwing: Wil je mij volgen? Weet dan wel wat je doet!!
Lees maar de eerste Bijbeltekst die in het filmpje wordt genoemd:

Marcus 8
34 En Hij riep de schare, met zijn discipelen, tot Zich en zeide tot hen: 
Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf 
en neme zijn kruis op en volge Mij

En dat geldt voor iedere gelovige en als je niets merkt van de noodzaak tot zelfverloochening is het denk ik goed om daar eens over na te denken. Want een slaaf staat niet boven zijn Heer, als ze Mij haten zullen ze ook jullie haten. Woorden van Jezus zelf tegen zijn discipelen die dit later aan den lijve hebben ondervonden.
Lees maar eens wat Paulus zegt over zichzelf en de andere apostelen - de volgende tekst uit het filmpje:

1 Kor 4
11 Tot op dit ogenblik verduren wij honger, dorst, 
naaktheid, vuistslagen 
en een zwervend leven;
 12 worden wij gescholden, wij zegenen; 
om het getuigenis van Jezus 
en om het woord van God,


Dit geeft een diepere dimensie aan de woorden van Jezus: 'Dit is Mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt', als heenwijzing naar zijn kruislijden en dood. Want ook zijn Lichaam op aarde wordt vervolgd en gebroken ... zij geven hun leven omdat zij niet anders kunnen. Een zeer aangrijpende gedachte vond ik het, dat wij ook deel zijn van hen, die zo vervolgd worden. Zoals duidelijk wordt in de volgende teksten van het filmpje:

Luc 22
19 Dit is mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt  
1 Kor 12
 27 U nu bent het lichaam van Christus en ieder voor zijn deel leden

En wat doen deze vervolgde gelovigen? Zij bidden voor óns want de verleidingen van satan en vervolgingen in het rijke westen zijn veel sluwer en onzichtbaarder dan de openlijke wreedheden in de islamitische landen. Die kunnen liggen in alle luxe en welvaart waar je zo in meegaat - maar is dat wat Jezus bedoelde met je leven verliezen en je kruis opnemen? Zelfs gelovigen kunnen denken dat we hier op aarde welvaart, voorspoed en gezondheid horen te hebben - als een recht.
Maar hierdoor kan er veel extra lijden zijn bij gelovigen die bijvoorbeeld wél ziek zijn en dan te horen krijgen dat hun geloof niet groot genoeg is. Terwijl Romeinen 8 zulke duidelijk taal spreekt over ons lichaam dat nog onderworpen is aan de vruchteloosheid - in het Engels genoemd: frustration... zoals de hele schepping nog zucht in lijden. 
En het lijden wat je vanwege andere gelovigen  ondervindt, doet extra pijn en zou er niet behoren te zijn... !


Laten we bidden voor de vervolgde christenen die gemarteld en gedood worden om het getuigenis van Jezus - als mensen die ook een lichaam hebben. Maar laten we ook de andere gelovigen die lijden op wat voor manier dan ook, niet vergeten... Want ik was naakt en u hebt mij gekleed, ik was ziek en u hebt mij bezocht.
Zodat er door dit onderling medeleven duidelijk wordt wat in de volgende tekst staat:


1 Kor 12
26 Als één lid lijdt, lijden alle leden mede,

Dán zijn we Gemeente, Lichaam van Christus zoals het de bedoeling is – waar een getuigenis van uit gaat, zoals het was bij de eerste gemeente in Handelingen. Dat we dat toch nog terug zouden zien hier in de wereld zodat er nog velen door aangetrokken worden en de Here Jezus leren kennen. 
 
Wat dat ook mag kosten...


No turning back!


Verblijdt u naarmate u deel hebt aan het lijden van Christus, 
opdat u zich ook met vreugde mag verblijden bij de openbaring van zijn heerlijkheid. 
Indien u door de naam van Christus smaad lijdt, bent u zalig, 
daar de Geest der heerlijkheid en de Geest Gods op u rust. 
uit 1 Petrus 4

6 opmerkingen:

 1. “Pain and suffering have come into your life, but remember pain, sorrow, suffering are but the kiss of Jesus - a sign that you have come so close to Him (to His cross) that He can kiss you.”
  ― Mother Teresa

  p.s. Teresa, tell Jesus to stop kissing me....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja... dan klopt er toch iets niet helemaal aan die uitspraak misschien... als ik je p.s.-je bekijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De uitspraak lijkt mij ook niet 100% te kloppen, maar toch wel een dikke kern van waarheid.
  Wanneer Jezus mij kust in de pijnen, dan maar pijnen!...
  Maar liever geen pijn hè, tja:
  No pain, no Gain.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, die invalshoek kan ik helemaal volgen ...!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is goed te beseffen wat het volgen van Jezus kan kosten.
  Als alles goed gaat is het makkelijk om als Petrus en de andere discipelen te zeggen: "Al moest ik met U sterven, ik zal U beslist niet verloochenen!"

  Maar als het er op aan komt.
  Wie weet hoe gauw dat ook in onze leefomgeving een rol kan gaan spelen.

  Here, kom ons te hulp om standvastig te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja ben het met je eens Ida, dat het niet vanzelf zal gaan m standvastig te zijn... Het filmpje stemt echt tot nadenken, zou ik zover willen gaan voor het evangelie...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#