woensdag 23 oktober 2013

Dust in the wind...

 begint bij 0.16

Vanmorgen onderweg in de auto hoorde ik dit nummer, één van de 'oldies', die qua wijs aanspreken en in je hoofd blijven zitten. Het wijsje herkende ik ook van vroeger, en zeker dat ene regeltje: "dust in the wind, all we are is dust in the wind...':

I close my eyes, 
Only for a moment and the moment's gone
All my dreams pass before my eyes, in curiosity
Dust in the wind
All they are is dust in the wind.
Inmidddels ken ik de hele tekst en de woorden in dit lied zeggen dat ieder mens dromen heeft waar je af en toe even aan denkt... zo in een moment als je je ogen sluit, zie je ze vóór je en ben je nieuwsgierig in hoeverre ze ooit waarheid zullen worden. Maar, wat heeft het voor zin - de dromen zijn mooi maar wij zijn als stof in de wind. En stof  verwaait, je vindt er niets van terug... (En in het filmpje is het bankje ineens leeg... daar wordt ook voornamelijk teruggekeken, naar dat wat voorbij is - je dromen, de mensen die je ooit kende, verdwenen in het stof..)
Eigenlijk - al is dit een seculier liedje - zegt het iets wat Prediker ook al zei, de wijze Salomo... ' 'Geniet het leven nu wat je onder de zon hebt, want het is zomaar voorbij. Want stof ben je en tot stof zul je weerkeren' , voor ieder mens 'the same old song'. 
Ook in de wereld is het 'Opgaan, blinken en verzinken', zoals ik bij geschiedenis vroeger al leerde - te zien aan machtige rijken die er geweest zijn in het verleden. Maar ook in déze tijd zichtbaar: zelfs als het heel wat lijkt, met regeringsleiders op de top van hun macht...  of misschien wel geestelijke leiders die zo aan de buitenkant gezien groot succes hebben - het is toch van voorbijgaande aard. Ik zou bijna zeggen: als het menselijk succes is, kán het niet anders dan dat het voorbij gaat. Dat zie je steeds weer terug. Hé, ook dat zei Prediker al, dat er niets nieuws is onder de zon 'Wat geweest is zal er zijn'. Het is ´the same old song´...
Same old song
Just a drop of water in an endless sea
All we do crumbles to the ground
though we refuse to see
Dust in the wind
All we are is dust in the wind

We zijn 'just a drop of water' in een eindeloze zee. Al die mensen die beroemd zijn geweest vind je ook niet meer terug, dan met een paar regels in een geschiedenisboekje of (tegenwoordig) in 'The hall of fame'... koude stenen ingemetseld in een groot geheel. Er zit geen leven meer in, al is het bedoeld als een monument voor een beroemde ster van deze wereld....
Deze boodschap lijkt op het eerste gezicht erg aan te sluiten met wat Jesaja vertelt: Voor God zijn de vólken zelfs als een druppel aan een emmer en een stofje aan de weegschaal. Dust. En de machthebbers en regeerders der aarde? Zij zijn 'niets': Hij blaast op hen en ze zijn er niet meer. Maar (zegt het lied) dat willen we niet weten, wij mensen sluiten de ogen voor het feit dat we stof zijn. Omdat alles dan helemáál zo'n zinloze bedoening wordt.
Wel een erg fatalistische tekst, je zou bijna zeggen: begin maar nergens meer aan.
Dat is inderdaad de conclusie in het volgende couplet: Ga maar nergens voor, don't hang on - hecht je nergens aan want niets duurt eeuwig, alles gaat voorbij ... het verdwijnt - zelfs al je geld kan je leven niet verlengen..
Now, don't hang on
Nothing lasts forever but the earth and sky
It slips away 

And all your money won't another minute buy
Dust in the wind
All we are is dust in the wind
Dust in the wind
Every thing is dust in the wind.


*******************
Aan de ene kant zit er in deze tekst veel waarheid; alles is ijdelheid wat onder de zon gebeurt precies zoals Prediker ook al zei. We zijn in Gods ogen een stofje, zo nietig. En zelfs de hemel en de aarde zullen voorbijgaan... (En het filmpje eindigt met een kruis - daar een symbool van het einde, maar voor ons zoveel méér...)
Maar toch, (naast de gewone mooie dingen van het leven die Prediker ons daarom aanbeveelt, maar waar dit lied niet over gaat) aan de andere kant is er méér dan dat. Er is namelijk ook iets wat wél blijft. Zelfs voor eeuwig. Ik citeerde al even de profeet Jesaja.
'Want weet je niet hoe het werkelijk zit, hebt gij het niet gehoord?' zegt die profeet verderop in dat hoofdstuk tegen ons. 'Gód is voor eeuwig, de machtige Schepper. Aan Hem mogen we ons vasthouden. Hij wordt niet moe zich met ons te bemoeien, ons te sterken en te steunen.'

Tóch Iemand waaraan we ons mogen en kunnen hechten in deze wereld. Als je Hem verwacht krijg je nieuwe kracht en word je boven de omstandigheden uitgetild - alsof je vleugels hebt van een arend, die machtige vogel... Dan is de belofte dat ook wij zullen blijven tot in eeuwigheid...
Geen stofje dat verwaait in de wind, of een druppel water die verdwijnt in de grote zee; het is God zélf door wie we gedragen worden... Onder ons zijn eeuwige armen.

Laten we die waarheid voor ogen houden en ons niet hechten aan alles wat om ons heen zo mooi lijkt. Maar aan de Heer zelf en aan dat wat blijvend is.


 Als een arend, die zijn broedsel opwekt,
over zijn jongen zweeft,
zijn wieken uitspreidt, er een opneemt en draagt op zijn vlerken,
zo heeft hem de HERE alleen geleid

 Daar is niemand als God; 
Hij rijdt langs de hemel als uw helper 
De eeuwige God is u een woning en onder u zijn eeuwige armen.4 opmerkingen:

 1. Veel gehoord vroeger, dit lied. Vooral in de auto. Was één van de favo's van een vriend destijds. Prachtig lied eigenlijk hè. Heel veel Bijbelser kan het niet.. ;) Dank voor de mooie parallellen met de Schrift.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer heel mooi beschreven. Ik ken het lied niet. Maar het is inderdaad of Prediker aan het Woord is. Zo is het leven als je Gods doel buiten beschouwing houdt.

  De conclusie van Prediker is: Wat God doet is voor eeuwig!

  Wij zijn ook stoffelijk: dust in the wind. Maar we zullen het beeld van de "Hemelse" dragen. Onvergankelijk, geen wegwaaiend stof meer. De dood is verzwolgen in de overwinning. Eer en dank aan de eeuwige God en zijn eeuwige armen om ons op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je het ook goed kent Hans. :)Juist dat stofje en de druppel water die ik direct associeerde met de weegschaal en de emmer, maakte dat ik er eens even voor ging zitten... Ja, heel Bijbels maar ook goed als we verder kijken dan wat er onder de zon gebeurt.
  - Wie weet komt er nog eens wat over zo'n gouwe ouwe... heb er nog welk een paar waarvan ik denk: oh ja, als ik ze hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja Ida, het contrast tussen dust en wat God van ons maakt, ja dat is iets wat niet te begrijpen is, zo bijzonder. Je wenst het iedereen toe...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#