maandag 5 december 2016

In een oogopslag ...

Je zou het bijna gaan geloven, dat je leven zichtbaar voor je ligt, zodra je je laptop opstart. De kreet bovenaan mijn scherm 'het leven in één oogopslag' suggereert dat ook echt zo is, alles helemaal gedigitaliseerd en overzichtelijk ingedeeld. Dat laatste zou ik wel goed kunnen gebruiken maar verder?
Alsof je leven bestaat in het gebruiken van allerlei handige apps om te kunnen leven. 

Op de afbeelding is het één en ander te zien, google chrome als je browser, een rekenmachine en 'aan de slag' - alhoewel ik niet denk dat dan alles ineens gebeurt wat ik hier in huis bv moet doen... de was, koken, en met mijn gezinsleden omgaan, samen met hen leven.Toch zit er ook veel waarheid in deze uitspraak. Want in hoeverre bepalen de sociale media met alle berichtjes van vrienden of volslagen vreemden, snapchat, het nieuws via de nos of een andere site, écht onze dag? 
Een nieuwsfanaat leefde vroeger van journaal tot journaal. Maar tegenwoordig weten we bijna van minuut tot minuut wat er in de wereld gebeurt en het kan niet anders of we zijn er in ons hoofd mee bezig.
Vandaar dat ook iedereen overal over mee wil praten en we overal een mening over horen te hebben. (En we denken alles te weten maar luisteren en kijken meestal dezelfde - eenzijdig berichtende - media als graadmeter van 'de' waarheid ... en de leugen wordt grif geloofd, kijk naar wat de VN allemaal over Israël beweert)

Zo gaat onze dag voorbij, in twee betekenissen: de tijd verstrijkt terwijl we bezig zijn bij te houden hoe het in de wereld is. Maar ten tweede gaat de dag voorbij in de betekenis van wasted time.
En die dag komt niet meer terug.

Het was vandaag mooi weer en daarom ging ik vanmiddag bewust naar buiten, een eindje fietsen. Genieten van de frisse lucht en de kou. Van een landweggetje en van de dijk met weids uitzicht over de uiterwaarden en in de verte de IJssel... (op de dijk heb ik geen foto's gemaakt, de batterij was leeg)

Gods schepping waar je hoofd tot rust komt als het leven zo vol is met informatie waarvan we denken/menen, dat we dat allemaal tot ons moeten nemen... 

Voor je het weet leef je met z'n allen inderdaad alleen nog maar in een digitale wereld waarin we allemaal met elkaar verbonden zijn. Maar wat voor verbondenheid is dat dan... alles moeten delen en verplicht reageren en liken via de schermpjes...? 
Als je je best doet kun je heel wat volgers hebben maar misschien ben je beter af met twee echte vrienden in real life, zoals Rikkert Zuiderveld weer eens raak opmerkte.

Iets willen zijn. Dat kan heel snel op het wereldwijdeweb. Ik kan bijvoorbeeld geld gaan verdienen met dit blog door er advertenties op te plaatsen. Al moet ik dan eerst een kook- of handwerkblog starten om veel meer volgers te krijgen, ik kan mezelf gaan profileren en flink promoten.

Tegenwoordig ben je ook zo steenrijk, als je maar over de populaire onderwerpen vlogt. 'Wat zit er in mijn tas' en 'ik heb vandaag geshopt' zijn voorbeelden waar het dan allemaal over gaat. Niet perse verkeerd maar het is waar veel jeugd mee bezig is en is zo zonder diepgang.

En zijn we alle ellende via het nieuws in de wereld zat, vluchten we in het wel en wee van de celebraties. Zo stort je je in de nep wereld van vermaak en beter en nog mooier worden.

De andere kant

Het is eng, maar ons leven in één oogopslag, is nu ook al méér waarheid dan we denken. Internet en daardoor overheden weten veel meer van ons dan we beseffen. Dat is al te merken aan heel simpele dingen, dat als je gezocht hebt op een bepaald onderwerp, je ineens 'voorgestelde berichten' te zien krijgt die aan die zoekopdracht gerelateerd zijn. Maar ook kan dat al zover gaan dat bepaalde overheden christenen de toegang weigeren vanwege wat van hen bekend is via internet.
Alles waar we ooit op hebben gezocht, welke pagina's of websites we leuk vinden of waar we wel eens reageren ... het is allemaal bekend bij Big Brother, he is watching us.

Ik denk dat het echt zo is dat de voordelen van internet en sociale media niet meer opwegen tegen de nadelen. Maar hoe draai je dit terug? De ontwikkelingen gaan maar door. Hier thuis ben ik inmiddels zover dat als ik de tv aan wil hebben ik gewoon iemand erbij roep die weet hoe die ingewikkelde 'multifuncionele' afstandsbediening werkt. 
Waar is de tv gebleven die gewoon een knop heeft om em aan te zetten??
Zoals Terlouw dat zich afvroeg over de touwtjes die vroeger nog uit de brievenbussen hingen.

Maar die tijd komt niet meer terug, we moeten mee met de ontwikkelingen of we nu willen of niet. En zo worden we met elkaar afhankelijk gemaakt van de techniek. Valt het internet ooit es helemaal uit, dan heb je de poppen aan het dansen.
Wordt het internet beheerst door verkeerde machten, zijn de poppen eveneens aan het dansen. En dat zal gebeuren.

Vroeger wist je niet hoe dat nu in de praktijk zou kunnen: niet kunnen kopen of verkopen zonder een teken op je hand of voorhoofd, zoals er staat in Openbaring. Nu zeggen we, oh ja, een chip, no problem.
En de twee getuigen die voor de hele wereld zichtbaar dood blijven liggen in de straten van Jeruzalem, dat is ook geen vraag meer, In Jeruzalem worden al permanent camera's geplaatst die het tempelplein in de gaten houden. En via de live verslaggeving van tegenwoordig kunnen we dat inderdaad allemaal meemaken.
Net als de wederkomst van Christus op de Olijfberg. Elk oog zal Hem zien
Als je daarbij nadenkt...

Wat zijn we (als gelovigen) dichtbij onze verlossing, ik denk nog veel dichterbij dan we beseffen. In een oogopslag is het zover. 


U kent immers de huidige tijd: het moment is gekomen waarop u uit de slaap moet ontwaken,
want de redding is ons meer nabij dan toen we tot geloof kwamen. 
De nacht loopt ten einde, de dag nadert al.
Laten we ons daarom ontdoen van de praktijken van de duisternis 
en ons omgorden met de wapens van het licht. 

Laten we daarom zo eerzaam leven als past bij de dag 
en ons onthouden van drinkpartijen, ontucht en losbandigheid, tweespalt en jaloezie. 
Omkleed u met de Heer Jezus Christus en geef niet toe aan uw eigen wil, die begeerten in u opwekt.


Laten we Hem verwachten als kinderen van de dag en het licht. Zodat we kunnen ontkomen aan de Big Brother-tijd die gaat komen hier op aarde ...
Dat mensen in één oogopslag aan ons kunnen zien waar het echt om gaat: leven is Jezus liefhebben en Hem willen volgen.
Wat zou dat een geweldig getuigenis van de Waarheid zijn zodat nog velen ook gered zullen worden.

1 opmerking:

  1. Mooi !! en mooie foto's, jammer dat wij net sinterklaas gingen vieren :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#