zaterdag 1 maart 2014

Suikerspin


Als ik de titel van dit blogje zie, denk ik allereerst aan schoolreisjes van vroeger. Waar we in de bus naar een pretpark gingen - aan de draaimolens (waar ik altijd misselijk in werd), de botsautootjes, het spookhuis. En hoe we bij ons eerste schoolreisje ons slap lachten voor de lachspiegels (en dat was in Slagharen met bijna de hele dag regen als ik het me goed herinner).Maar wat zeker bij deze uitjes hoorde, was wat je mocht kopen van de paar gulden die we dan mee hadden. En proef ik nog precies de suikerzoete suikerspin, dat draderige roze spul waar je in hapt en wat dan erg plakt en héél zoet is tussen je tanden. Het lijkt heel wat, en op het plaatje zie je blij lachende en happende kinderen, maar eigenlijk hap je in 'niets' ... het is lucht ... 

Eigenlijk gaat het alleen om het uiterlijk: een grote dot roze en de zoete smaak. Verder wordt je buik niet gevuld, er zit geen voedingswaarde in, bovendien heb ik het sterke vermoeden dat het je tanden bederft.
Maar past wel uitstekend bij kinderuitjes zoals een schoolreisje...!

Toch zijn er ook meer dan genoeg volwassenen die - al zijn ze allang de schoolreisjesleeftijd ontgroeid, op bepaalde vlakken nog steeds genoegen nemen met een grote zoete suikerspin.'I have a dream'...

Zo zag ik laatst twee filmpjes op youtube met een op het eerste gezicht mooie boodschap - je wilt er best een hap van nemen! Have a dream, have a vision and go for it! was de opdracht die de toehoorders meekregen. 

En natuurlijk, wij relativeren het nog wel wat: 'Misschien wel een beetje extreem hier en daar, zóver gaan wij daar niet in mee, het is hier tenslotte geen Amerika' ... 
Toch worden hele massa's maar zó meegenomen in het verhaal dat God wil dat we blij en gelukkig zijn. Want ieder mens heeft tenslotte dromen en als je die wilt bereiken in het leven dan mag je daar toch wel voor 'gáán'? Dat kan toch niet verkeerd zijn?

Maar als je even verder luistert zijn ze als een grote roze suikerspin waar je graag je tanden in zet ... a dream, a vision van persoonlijke maar ook financiële voorspoed - en oh ja, uiteraard ben je bij al dit succes wat je voor jezelf mag 'zien' (en wat er zeker zal komen!) ook nog helemaal gezond. 
Maar hap je toe, dan blijkt het slechts gebakken lucht.

Want de vraag is natuurlijk of het echt zo is. Wíl God ook dat allerlei aardse voorspoed die wij ons in dit leven nú wensen, bewaarheid wordt? Heeft Hij al deze wensen (visions) in ons hart gelegd? 
Of is het een loze belofte, een suikerspin waar je uiteindelijk niets aan hebt?

Zo kom ik op de onderbouwing want 'je droom nastreven' wordt als iets heel Bijbels gepresenteerd; het Oude Testament wordt aangehaald evenals Paulus en zelfs Jezus. Je zou er van onder de indruk raken!
Ook hier de vraag: is dat echt zo of is de Bijbelse basis die er lijkt te zijn in deze filmpjes eigenlijk gewoon nep? Net als een suikerspin. En worden er gewoon 'passende' teksten gezocht, om onze grote roze dromen voor elkaar te krijgen... 
 Ter illustratie enkele teksten die (tot mijn verbazing!) gebruikt worden om het werken aan het uitkomen van allerlei gewenste 'dromen' te rechtvaardigen. Ik zal ook de linkjes geven van de filmpjes - als je tijd hebt, bekijk ze een keer. Want zeker van één van deze dames, Joyce Meyer, worden er ook in Nederland flink wat boeken verkocht. De andere dame, Victoria Osteen zei mij niets (al heeft ze een eigen fb-pagina waar ik laatst op belandde), maar in Amerika zijn ze beiden 'big business...'...

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Het eerst viel mijn oog op een filmpje waar Victoria Osteen (vrouw van pastor Joel Osteen) voor het eerst hun Lakewood Church toespreekt (nog in hun oude pand, inmiddels zijn ze 7x groter...). 
Haar boodschap intrigeerde mij want ze baseert die op één van mijn favoriete Bijbelteksten 2 Kor 4: 7, de tekst over de schat in aarden vaten. 

En zij legt het als volgt uit:

God heeft schatten in je binnenste gelegd, Hij zaait daar het zaad  van dromen en verlangens. Zorg dat ze niet door de vijand gestolen worden maar ga ermee aan het werk. Want ook Jezus zei tegen de Farizeeen: "Het koninkrijk is in je hart' Mediteer en zie ze al voor je, je dromen over je huwelijk of je gezin ... misschien is God wel 'impressed' dat je je eigen business start! Geloof erin en laat zo je dromen uitkomen!
Victoria heeft het verhaal wat aan de hand van Bijbelteksten voor je ogen wordt uitgerold mooi verpakt. Maar wat is de betekenis als je 2 Kor 4: 7 in de context leest?
"Maar wij hebben deze schat in aarden vaten, zodat de kracht, die alles te boven gaat, van God is en niet van ons" 

Ja, wij hébben een schat in aarden vaten... de kracht van Jezus Christus in ons. 
En ons aarden vat is misschien wel dagelijks in de druk, in lijden en moeilijkheden volgens de volgende verzen. Maar omdat het Góds kracht is die dan zichtbaar wordt, verliezen wij tóch de moed niet. 

Want al vervalt ook ons uiterlijke mens, onze schat binnenin, onze innerlijk mens wordt dag na dag vernieuwd. Die (zichtbare) buitenkant is niet blijvend maar onze innerlijke mens, met Gods kracht daarIN ontvangen, die is eeuwig. 

En hoe kan die kracht,de Geest in ons hart aan het werk? Door dat we Zijn dood toelaten te werken in ons leven: Want voortdurend worden wij, die leven, aan de dood overgeleverd, om Jezus’ wil, opdat ook het leven van Jezus zich in ons sterfelijk vlees openbaart. (zie vers 11)
Dan pas kan die schat tevoorschijn komen. 
Het betekent dat wij moeten sterven aan onze eigen dromen en verlangens. 

Tja, precies het tegenovergestelde van de boodschap van Victoria; de kracht van Christus wordt echt niet aangewend om promotie te kunnen maken of onze kinderen een goede positie in het leven te geven... Al wordt er gepraat alsof alles wat we als dromen hebben van God komt en daarom werkelijkheid zal gaan worden! 

Zet je hart daarom NIET op aardse voorspoed en geluk - God kan het ons geven, maar dan is het puur een extra zegen waarvan we mogen uitdelen aan anderen!

(En oh ja, wat in haar verhaal de verbreking van het aarden vat is, daar ben ik nog niet achter gekomen... Gebroken zaken, het past toch wel mínder bij het hebben van 'dromen'... )

iets minder rozekleurig

Een extra check of haar boodschap écht bestaat uit 'maak je dromen wáár om het in dit leven 'te maken'', leverde (uit een ander filmpje) de volgende quotes op:

"Jullie hebben elke week Joel horen vertellen dat God aan jullie kant staat en jij kan zorgen dat je tot je bestemming komt. 
Je wil die promotie, je wil een stap doen in geloof, je wil die zaak starten... Maar mijn droomland, mijn plaats van overvloed is bezet door mensen die slimmer zijn, die knapper zijn dan ik ben, misschien zijn ze beter opgeleid dan ik. 
Maar we moeten niet dezelfde fout maken als de Hebreeën en naar onze omstandigheden kijken. God zegt: "Ik ben de wegbereider". Hij is de leider en maakt de ruige plaatsen recht en de weg vlak... Blijf bij Hem en Hij zal de richting aangeven, Hij geeft de commando's in het leger ... 
Je kunt zeggen: 'ik heb medewerkers en mijn baas ... (die mijn plannen in de weg staan, bedoelt zij dan!)  ...' Wacht totdat het zover is en jij sterk genoeg bent om je plek in te nemen!
Want wil je niet bezitten wat je al is beloofd?

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o


Het was voor mij even 'het laten bezinken' om dan tot de ontdekking te komen dat haar boodschap toch écht wel héél anders is, dan wat de Bijbel ons laat zien.

En zou God trouwens echt 'impressed' zijn door onze carrièredroom (starting a business) zoals Victoria in het eerste filmpje suggereert? Zou Hij vol goedkeuring zijn als we het juiste moment afwachten om dan anderen aan de kant te schuiven en zo hun goede positie in bezit te nemen? (filmpje 2)

Wie hoorde ik het laatst ook zeggen: "I just don't think it's an easy thing to impress God Almighty. And we don't really have to impress Him" 
... hoe zouden we dat ooit kunnen of zelfs maar willen.
"He is already knocked-out about you... He loves you more than you can imagine." 

o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-


De andere dame waar aan de hand van beeldmateriaal wat over te zeggen is, komt de volgende keer. 
Dus wil je iets van Joyce Meyer zien en lezen - het tweede filmpje wat ik zag - nog even geduld ... :)
7 opmerkingen:

 1. Dat heb je heel scherp opgemerkt en dat is ook heel nodig in deze tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja! 'k Hoop dat meer mensen hier dieper over na gaan denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit (andere) evangelie, gaat 9 van de 10x over hier & nu. En 99 van de 100x over "jou!" 'Your best life now'. Tja...
  Gelukkig leert Jezus en vertelt de Bijbel ons juist op het eeuwige te zien. Sterven aan jezelf. Dàt maakt de mens pas Vrij!

  16 Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd. 17 Want de lichte last der verdrukking van een ogenblik bewerkt voor ons een alles verre te boven gaand eeuwig gewicht van heerlijkheid, 18 daar wij niet zien op het zichtbare, maar op het onzichtbare; want het zichtbare is tijdelijk, maar het onzichtbare is eeuwig. ―2 Kor. 3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gerda,

  Via via ben ik op je blog gekomen. Je staat nu in de RSS feed dus nieuwe berichten zie ik meteen binnenkomen. Ben nu nog aan een hele rij oude bezig, o.a. deze + vervolg Suikerspin.
  Heel goed dat je dit in het licht brengt.
  Gaat het ons om dit leven, hier op aarde? Moeten we hier slagen, carrière maken, veel geld verdienen, is dat tot eer van God? Misschien, soms, in een enkel geval kan God het zo leiden. En dan nog... het is moeilijk voor een rijke om het koninkrijk der hemelen binnen te gaan, dat geldt ook in aards opzicht! Want als jouw geld Gods geld is zal je er hele andere dingen mee doen dan wanneer je het voor jezelf gebruikt.
  Maar veel belangrijker is het verzamelen van schatten in de hemel, waar geen dief kan stelen en roest en mot niet voorkomen.
  Dat heb je heel goed uitgeduid, en ik hoop dat veel mensen ontnuchterd die misleidende filmpjes naast zich neer leggen. Welvaartsevangelie, noemen ze dat niet zo?

  Ons aarden vat= ons lichaam. Wat er IN ons lichaam verricht wordt, heeft eeuwigheidswaarde.
  Onze innerlijke mens, van dag tot dag vernieuwd! Onze uiterlijke mens... vervalt. En ook wat wij 'waard' zijn op aarde. Gelukkig bewaart God onze hemelse schatten, en zullen we eens zien en ervaren wat de 'alles verre te bovengaande heerlijkheid' is die ons beloofd is!
  Ik heb het liever daar dan hier...

  Ga zo door met bloggen!
  Groeten, Johanne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor je reactie Johanne. Geen gemakkelijk blog waar je hier op reageert. Maar inderdaad word ik er door bepaalde omstandigheden steeds meer bij bepaald hoe belangrijk het is dat we zien dat we door lijden heen pas echt God leren kennen, en het veel vreugde geeft om (jezelf) weg te geven aan anderen ipv te gaan voor de grote dromen die meer voor jezelf zijn dan voor God.... Evangelie van de welvaart, ja zo noemen ze dat...
  Bedankt voor je bemoediging. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#