zaterdag 21 mei 2011

Hoe gesetteld zijn we eigenlijk?

Vanmiddag kwam ik van het winkelcentrum en reed eens even via een andere weg naar huis dan ik gewend ben, kwam daarbij langs een woonwagenlocatie waarvan er zo hier en daar verscheidene zijn. Toch wel iets minder romantisch dan het beeld wat veel mensen wel kennen van Pipo onderweg in zijn wagen op wielen, met Mamaloe en hun dochtertje Petra, en het grappige ezeltje ervoor.
Maar je niet ergens vast vestigen hoorde bij deze woonwagenbewoners en de wagen was dan ook bedoeld om ermee rond te reizen. Zij behoorden zogezegd tot de groep mensen 'zonder vaste woon- of verblijfplaats'.

 deze is nog een stuk kleiner dan die ik zag -  maar ook al niet meer mobiel
Hoezo hier nu een blogje over?
Nou, ook deze gemeenschap staat bloot aan de vooruitgang want volgens een artikel was het zo dat velen van hen er grote problemen mee hadden om hun vrijheid te moeten inleveren toen hen het rondreizen van overheidswege verboden werd.
Maar bij de jongeren speelt dit toch niet zo, je ziet dan ook dat op de locaties steeds meer permanent ogende wagens komen te staan.
Zo zag ik er zelfs een paar - in aanbouw - die nu niet meer echt de uitstraling hebben van verplaatsbaar huis en ook zeker geen éénkamerwoning meer zijn. Ze hebben meer weg van een kapitale villa, compleet met meer verdiepingen en drie dakkapellen aan elke kant... Een garage? Dat zou ook zomaar kunnen... Nee, deze woon'wagens' zijn zeker niet meer te verplaatsen dan met hoogwerkers - als het nog mogelijk zou zijn.
Je kunt je dan de vraag stellen of de bewoners nog wel woonwagenbewoners zijn... Op een bepaalde manier verloochenen ze hun wortels want eigenlijk wonen ze in een gewoon huis - alhoewel nog wel bij hun 'eigen mensen' op locatie...

De toepassing - natuurlijk...:)
Zijn wij als gelovigen eigenlijk ook niet, of vaak zo? In hoeverre zijn we eigenlijk nog verplaatsbaar of hebben we zo langzamerhand gezorgd voor een redelijk permanente behuizing?... zoals die zogenaamde woonwagens waar de wielen al af zijn, die zelfs soms met een hijskraan al niet meer te verplaatsen zijn...
Als we eigenlijk 'bijwoners' worden genoemd die hier geen blijvende stad hebben, zijn we toch zo stiekemweg aardig geworteld hier op aarde.
En wanneer de Heer zegt: Kom, voor een bepaalde taak of wat dan ook, moeten we ons dan eerst helemaal lossnijden om als het ware met geweld hier te worden weggerukt; is er ook bij ons eerst een Hoogwerker noodzakelijk voordat we zover zijn...?
Dan gaat het me niet om in welk huis we letterlijk wonen, maar om de mate waaraan we vast zitten aan dat huis, aan onze bezittingen, andere dingen...  en kijk ik net zo hard naar mezelf.

Het kan ook dat we nog wel heel goed te herkennen zijn als burgers van dat hemelse Koninkrijk.
Maar, gaan we vervolgens allemaal bij elkaar op een kluitje zitten - ons kent ons - dan kunnen we ook op die manier ons erg settelen; we zijn als het ware een 'verankerde woonwagen' in op zich goede (religieuze) gewoontes - die ook nog wel echt levend kunnen zijn. Maar toch is er een probleem: de rest van de mensen ziet ons niet meer want we trekken niet meer rond.. we hebben onze wielen in ieder geval al afgeschroefd.
Ons leventje is dan eigenlijk aardig veilig geworden en op een bepaalde manier gemakkelijk, het gaat allemaal haast vanzelf. Toch stellen we ons licht eigenlijk onder de korenmaat, laten het niet meer schijnen voor de mensen - we hebben een beetje apart van anderen zo onze eigen 'woonlocatie'...

Tóch maar op doorreis...?
Het kan ook anders. Dan weten we ook dat ons permanente huis in de hemel is, maar we nog even hier op aarde zijn, in die verrijdbare semi-permanente woning. En is het toch de bedoeling dat we op reis gaan, en de mogelijkheid aangrijpen om aan anderen te vertellen waarom je zo woont, en eigenlijk onderweg bent naar die andere toekomstige stad... in geloof  - al mogen we ook genieten van deze schepping, hoeven we dat niet te mijden... 
Dat vertellen kost soms wel moeite en je zult niet altijd begrepen worden. Toch zal die boodschap kunnen aankomen als je vertelt over die plek waar je hart eigenlijk al is, dan is het niet alleen een theoretisch verhaal over 'later na dit leven... '

Misschien heb je dan wel mensen die (om in de beeldspraak te blijven) zeggen: Ik wil ook zo'n wagen, ik laat mijn woning hier achter, ga met jullie mee onderweg.
En zal het snel zover zijn dat Hij ons tegemoet komt om ons op te halen en daar binnen te brengen.
Dit is een blij vooruitzicht en geen doemscenario over 'de wereld die vandaag vergaat'... volgens bepaalde voorspellers. En zelfs bij de NOS! is het duidelijk dat we het moment van Zijn komst niet weten, compleet met de corresponderende Bijbeltekst (daar weten ze nu ook dat alleen de Vader het weet...)
Wel mogen we Hem elke dag, ook vandaag verwachten én daar elke dag naar uit zien!
In die verrijdbare woning zijn we er klaar voor, kunnen we zo mee...

10 opmerkingen:

 1. Heel mooi toegepast weer! Misschien nog wel steeds een beetje te lang. Ik lees het natuurlijk wel :) maar of anderen ook altijd zulke lappen tekst willen lezen, is niet eens een vraag! Ik schreef kort geleden een ingezonden stuk in onze krant hier in Jönköping en kreeg de "opdracht" om het maar even van 4100 naar max 2500 tekens terug te brengen! Lukte gelukkig en de tekst werd er zeker niet slechter op! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, de kunst is het schrappen, dat had ik zelfs al aardig gedaan voordat ik ging publiceren, maar het kan altijd nog meer natuurlijk.

  Nu dus weer even aan het schrappen geweest - en de grap is dan dat jij het eigenlijk nog een keer moet lezen om te checken of het beter is zo.
  Ik vind het zelf wel beter. :P

  Heb niet gekeken hoeveel woorden ik had en hoeveel ik er nu overheb. Is dat ergens in word te bekijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij christenen hebben inderdaad de neiging om zich hier te nestelen.

  In Heb.13:14 staat: "wij hebben hier geen blijvende stad, maar we zoeken de toekomstige". Je refereerde hier ook al even aan.

  De mens van deze tijd wil alles uit het leven halen. Hij wil gelukkig zijn. Gezondheid is het grootste goed. En inderdaad, het is ook fijn om gezond en gelukkig te zijn. Maar ik wil ervoor kiezen dat mijn leven beantwoordt aan het doel dat God ermee heeft. Daaraan is het andere ondergeschikt.

  Dat wordt in gesprekken niet altijd begrepen. Maar hopelijk wordt er wel over nagedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In het menu "extra" zit de optie "woorden tellen".

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Correctie, ik heb 876 woorden dat zijn toch best veel tekens (aldus writer...
  5000 zoveel tekens.
  Maar ik kon niet meer checken hoeveel ik er eerst had. Te laat aan gedacht.

  Maar verder inkorten? Ik vind het zo best aardig...

  Kan natuurlijk de volgende keer een blog doen en een lange versie en kortere plaatsen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En inmiddels 844 woorden. :)
  4840 tekens...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beslist beter.... Voordat ik er erg in had, was ik al aan het eind :)

  Nog even naar de inhoud.
  Facebook heeft allerlei aspecten: goede en slechte, maar ik tracht even te focussen op de goede mogelijkheden ervan, want ze zijn toch wel uitstekend bruikbaar om een goed geluid te laten horen heb ik gemerkt.

  Onze (klein)kinderen - ik spreek nu even in het algemeen voor christenen gaan ongetwijfeld allemaal op facebook en het is een waardevolle zaak als je ook hun facebook-ouder dan wel grootouder kunt zijn. Uiteraard moet je daarvoor de nodige wijsheid gebruiken, want je hoeft natuurlijk niet alles te becommentariëren, maar je weet wel veel beter wat hen bezighoudt. Dat wat "zeer" doet kan ook reden zijn om concreet voor hen te bidden.

  Wie meer mogelijkheden heeft dan alleen het familieaspect en ook FB-vrienden "zoekt" in eigen kring of zelfs welbewust buiten eigen kring, krijgt zomaar de mogelijkheid om zich een idee te vormen waar mensen mee bezig zijn, wat hen bezighoudt, welke discussies ze voeren. Tijdrovend? Ja dat kost natuurlijk wel wat tijd! Maar willen we echt de mens van deze tijd bereiken, kan het enorm van betekenis zijn als we hen op hun eigen terrein tegemoet treden. Niet met het idee dat we het hen wel even zullen vertellen, maar vanuit een eerlijke belangstelling voor hun leven en hun denkwereld, zoekend naar mogelijkheden om daarin ook andere gedachten naar voren te mogen brengen. Ik zie persoonlijk steeds meer de betekenis van dit "werk" en laat de forums dus maar wat voor wat ze zijn. Teveel scherpslijperij vind ik vaak, zonder dat je mensen "buiten" bereikt.

  Valt nog veeeel meer over te zeggen, maar ik denk dat christenen zich bewust moeten worden van deze mogelijkheden en de tijd uitkopen zolang het nog kan!!
  Het opmerkelijke is dat ik in meerdere gevallen interesse toonde voor wat iemand had geschreven waarna ik van die persoon een verzoek tot FB-vriendschap kreeg, met vervolgens prachtige mogelijkheden om te "interveniëren". Dit zijn kansen, wanneer toegepast vanuit het slangen en duivenaspect (iets voor de goede verstaander) die ons in practische zin eigenlijk nooit gegeven worden in real life!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog even ter aanvulling:

  De sprong naar facebook was wellicht te groot. Mijn punt is dat het vertellen van het evangelie het voorheen noodzakelijk maakte dat je zelf "verrijdbaar" was. In geestelijke zin geldt dat uiteraard nog steeds. In letterlijke zin is het nu veel eenvoudiger geworden om mensen met het evangelie in aanraking te brengen door een medium als facebook, wellicht ook door andere programma's. Daarvoor hoef je zelfs je huis niet uit. Je kunt zelfs oud en gebrekkig zien om toch actief te kunnen zijn op facebook. Die gedachte is lijkt mij bemoedigend. Een kans om met beide handen aan te grijpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je viel wel met de deur in huis, maar ik legde wel degelijk het juiste verband. :) En het is zo, je kunt zo heel makkelijk verder kijken dan je neus lang is, maar ook inhaken bij anderen, aanhaken bij wat ze vertellen etc...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En niet in de laatste plaats, proberen om met verschillende "andersdenkenden" facebookvriend te worden... Dat levert lezers op...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#