dinsdag 30 november 2010

Footprints

 Gisteren  was het eindelijk zover! Ineens zag ik dat het buiten aardig aan het sneeuwen was... Er kwamen echte witte vlokjes naar beneden die ook nog bleven liggen.
Het leuke van sneeuw is dat je zo goed kan zien of er iemand heeft gelopen en je kunt precies volgen welke richting hij of zij uitgegaan is. De kinderen zouden direct aan het speuren slaan met hun detectivespullen die ergens in een tas klaarliggen. 
Aan de hand van de sporen die je ziet kun je best wel aardige conclusies trekken. Bv of het een volwassene of een kind is die er heeft gelopen...
Hij /zij laat zogezegd zijn of haar sporen na; dat is één. Twee is natuurlijk de vraag of het interessant is om de sporen ook te volgen, waar leiden ze heen. Is het een mooie route en kom je ergens op een mooie plek uit, of valt dat tegen....
En sneeuw heeft wel een nadeel: als het gesmolten is, zijn de sporen verdwenen. Er is dus wel wat  meer nodig dan sneeuw om hier je sporen na te laten, en er anderen ook nog ergens mee te brengen. Er staat niet zomaar een voetstap die 'beklijft'... een ouderwets woord voor 'blijven bestaan, niet vergaan'.

Er was ooit Iemand op aarde die sporen naliet die zelfs nu nog te volgen zijn. En er is nog meer bijzonders aan dan dat: Hij wist toen Hij kwam, exact welk spoor Hij moest volgen, welke weg er voor Hem klaar lag. En Hij ging terwijl die weg een moeilijke weg was waarvan ik toch wel zou vragen om hier en daar een ommetje te mogen maken, en had vast niet gevraagd of Gods wil zou mogen geschieden, maar was allang afgehaakt...
En die weg hoefde Hij niet te gaan maar Hij is niet teruggedeinsd voor alles wat er voor Hem lag omdat Hij het uiteindelijke doel voor ogen had: te zorgen dat allen die in Hem gaan geloven, die moeilijke weg niet hoeven te gaan, maar wel op de uiteindelijke bestemming terecht komen - de bestemming die wij door onze zonden anders nooit hadden kunnen bereiken, al zouden we er nog zoveel moeite voor doen.
Lees maar eens hier: Psalm 49: 8-10 Wij kunnen niet zorgen voor de verlossing van onszelf, laat staan voor die van een ander.

Onderstaand lied, sinds tijden één van mijn favorieten  geeft het doel van Jezus' weg hier op aarde erg mooi weer. Liederen doen dat voor mij trouwens altijd snel. :) Inmiddels kun je het hier tegelijkertijd luisteren.

Footprints of Jesus.... leading the way, 
footprints of Jesus by night and by day
sure if I follow my life would be sweet
saved by the prints of His wounded feet

They led Him to Bethany, that's where He stayed
they led Him to Getsemanee
and that's where He prayed
They led Him to Calvary  
salvation sure be
saved by the prints of His wounded feet                  

Footprints of Jesus.... leading the way, 
footprints of Jesus by night and by day
sure if I follow my life would be sweet
saved by the prints of His wounded feet


We mogen zien op Jezus die al wist waar Zijn voetstappen Hem zouden brengen, de sporen van die verwonde voeten leidden naar het Kruis, op Golgotha...
Zijn voeten zijn daar doorboord, David zei het lang geleden al, en dat terwijl de aarde Zijn voetbank was. De genade van die voetstappen op een weg die wij niet meer hoeven te gaan, is onze redding geworden.
Wil je weten wat Hij voor ons heeft gedaan, volg Zijn voetsporen maar!

                                                                                                                                  -

6 opmerkingen:

 1. Leuk... je hebt je eigen beeldende wijze van schrijven, die ik uiteraard herken. Ziet er allemaal goed uit hoor!

  Overigens als je het lied waarnaar je verwijst op youtube weet te vinden, dan kan je uiteraard wel een linkje daarheen geven, maar je hebt gelijk nog leuker is het gelijk te laten horen bij het openen van de post....
  Ook van Choralerna??

  Over sneeuw gesproken... dat ligt hier al weer zo'n 3 weken en flink wat ook dus ik ben bijna toe aan een volautomatische sneeuwschuiver als die nu al zouden bestaan :) Nee hoor, een beetje sneeuw schuiven is wel goed voor de conditie maar ik heb al de afgelopen weken wel al weer zo'n 30 cm sneeuw mogen schuiven.... Vrouwlief denkt hier vast "Laat hem maar schuiven...." :)

  Nadenkend over je post even een vraag: 1 Petr.2:21 zegt
  "Want hiertoe zijt gij geroepen, daar ook Christus voor u geleden heeft en u een voorbeeld heeft nagelaten, opdat gij in zijn voetstappen zoudt treden;"
  Het is duidelijk dat onze voetstappen niet naar Golgata hoeven leiden, want die weg ging Hij voor ons, maar zouden er meer uitzonderingen zijn? Verder... "in iemands voetstappen lopen" klinkt best heel mooi, maar misschien moet je (in een volgende post?) nog maar eens even duidelijk maken wat dat dan concreet inhoudt bezien van dit beeld, volgens jou :)
  Immers zo makkelijk is die beeldtaal misschien toch ook weer niet ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lied 'Footprints'staat niet op youtube, en idd is het van Choralerna - je zou het moeten kunnen herkennen, dankzij een bepaald persoon ben ik sinds ongeveer een jaar in het gelukkige bezit ervan :P Kijk anders je CD's nog maar eens even weer na. :)Als ik het nu zelf eens op youtube zet met één of ander programma'tje, kan ik er hier weer naar linken. Dat in het kader van de efficiency.

  Dus de winter is alweer lang en breed begonnen begrijp ik. Vorig jaar ben je toch wel aardig handig geworden wat betreft het sneeuwschuiven. Hoe lang duurde ook weer dat winterseizoen bij jullie? :)

  Over de voetstappen.. er zitten idd twee kanten aan dat verhaal. Ik geef toch hier wel de kant aan, dat Hij de weg naar Golgotha ging zodat wij dat niet meer hoeven.
  De tekst uit Petrus had ik ook wel in m'n gedachten, en kom je aan het formuleren van 'de navolging van Christus', wat dat inhoudt.
  Dat is natuurlijk wat anders dan precies dezelfde weg gaan als de Heer want juist dat sterven konden we niet zelf.
  De invalshoek, het beeld van het betreffende lied is natuurlijk ook niet alledaags maar de benadering dat de voetstappen van Jezus ten eerste de afdrukken zijn waaraan we zien wat Hij voor ons heeft gedaan, welke weg Hij ging, is een wat andere dan dat wij 'Zijn voetstappen drukken' zoals het ook wel eens wordt gezegd.
  Ik heb me eigenlijk bewust beperkt in dit betreffende blog tot het ene aspect - en dat is al heel wat voor mij :P Lange stukken nodigen niet zo uit tot lezen dacht ik, en dat zou het dan zeker wel zijn geworden. Ook lastig om die twee aspecten netjes te scheiden.
  Wel een goed idee om dat tweede aspect nog eens apart te bekijken... Want beeldtaal is mooi, maar als je twee beelden door elkaar gaat gebruiken, wordt het geheel een erg onduidelijk beeld.
  Dus dat tweede aspect houd je nog tegoed. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanmorgen wilde ik naar buiten gaan om de sneeuw voor mijn winkel te ruimen. Eenmaal buiten viel mijn mond open van verbazing, omdat het al gedaan was. Tot nu toe weet ik nog niet door wie.

  Dat is een ander verhaal dan het jouwe, dat een mooie geestelijke betekenis heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Iets wat zomaar voor je gedaan is... Is ook wel iets moois in te zien hoor. Alleen is het wel fijn als je in de toepassing wel weet wie het heeft gedaan natuurlijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je mag bij bij op pinnacle wel een leuk filmpje maken bij de muziek........
  Kun je het op you tube zetten.
  Je moet voor een blad collumns gaan schrijven, verdien je nog een centje bij....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Aukje (let je wel op je oppaskindjes?)
  Het is gelukt met je reactie hoor... en ik had natuurlijk ook al gedacht om het dan bij jou via Pinnacle te doen.
  Lees mijn reactie van 3 dec hierboven maar eens. Daar zeg ik eigenlijk hetzelfde als jij. Maar dat hebben we wel vaker. :P

  Enne, zo'n blog is allemaal liefdewerk natuurlijk. Geven om niet is een mooi principe vind ik. En als je ergens voor schrijft moet je persé, dat is nu natuurlijk niet zo. Als ik moet is dat alleen omndat ik dat zelf vind.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#