vrijdag 7 maart 2014

Suikerspin 2


Vorige week had ik een blogje (inmiddels nog wat uitgebreid en hier te lezen) over Victoria Osteen, die haar toehoorders een uitleg gaf van 2 Kor 4: 7 - op het eerste gezicht een Bijbelse boodschap. Bij nader inzien toch wel een toespraak met een hoog suikerspingehalte. 

Nu is Joyce Meyer aan de beurt want het tweede filmpje wat ik laatst zag was van haar. 
Omdat veel mensen in Nederland haar boeken lezen, was ik erg benieuwd toen ik haar toespraak ging bekijken.
Ik zou daarom ook wel willen dat het allemaal wat positiever uitviel dan wat ik bij Victoria hoorde, maar 'positief' zit voor mij blijkbaar in andere dingen, dan wat ik óók Joyce hoorde vertellen.

Joyce Meyer

Want al kleedt ze het iets anders in, eigenlijk heeft ze precies dezelfde boodschap als Victoria en ik geef hier enkele van haar gedachten weer: 
Jullie kunnen een droom hebben voor je leven. Je hoeft niet te wachten totdat God je er een geeft. Probeer maar uit wat bij je past, zoals je kleren aanpast totdat je iets vindt wat goed zit.
Ook in Joel 2 staat al dat oude mannen zullen dromen dromen en jongeren gezichten zien: 'Visions'... 
En, geloof altijd in wonderen anders wordt je leven zó ongelofelijk saai! 'Boring boring boring!'  
Geloof dat je hogerop kan komen en God iets gróters voor je heeft
'Je dromen waarmaken' baseert ze mede op Johannes 17: 4 waarin de Here Jezus aan de Vader zegt: Ik heb het werk voleindigd wat u Mij te doen hebt gegeven. Deze tekst gaf haar het duwtje om haar droom te willen volbrengen en de grootste vrouwelijke televisiedominee van Amerika te worden.
En ze zegt erover het volgende:

Ben jij ook de persoon die het werk (je droom) wil afmaken tot het eind?  
Ontvang eerst het zaad van geloof, dan kan je droom groeien en uiteindelijk geboren worden. Al is dat ook wel met 'hard labour' en 'much efford' (Pred. 3: 5) totdat het eindelijk zover is.
Ook kost het pijn. Maar, wordt zwanger, het maakt niet uit waarvan!  
Zie iets, zoals Abraham op de berg een groot visioen kreeg en God hem beloofde dat hij dat allemaal zou ontvangen... 
Wees ook niet bang voor de economische situatie, want de plagen waren in Egypte maar in het land Gosen namen de bezittingen toe. 
 
Je bewondert mij of Joel (Osteen)? God kan dezelfde geweldige dingen door jou heen doen als Hij dat bij Joel en mij heeft gedaan.
Maar als ik die tekst uit Johannes 17 lees, dan denk ik toch ook aan wat Jezus daarvóór zegt: Ik heb U verheerlijkt op de aarde door het werk te volbrengen - Zijn werk wat Hij al zag als 'af', zo vlak voor Zijn lijden aan het kruis.

De vraag is natuurlijk of jouw droom iets is wat de Vader graag wil zien, bij Joyce: de grootste vrouwelijke tv-dominee worden - al is dat op het eerste gezicht een geestelijke taak want een dominee verkondigt toch het evangelie nietwaar? 
Zijn al onze dromen (wordt zwanger, het maakt niet uit waarvan) überhaupt wel te vatten onder het kopje: een taak voor de Heer??

Want moet je bijvoorbeeld gezond zijn om iets voor Hem te kunnen doen? Is het Zijn wil dat je promotie maakt of je kinderen een goede positie krijgen? Verheerlijk je de Vader als je eindelijk dat grote landgoed (of privé-jet) kan kopen waar je van droomt? Of heeft het stiekem meer met eigen eer te maken?

privé-jet van Joyce

Om even echt in Bijbelse termen te gaan praten: wordt onze innerlijke mens vernieuwd door gezondheid, promotie of luxe huizen en alles wat daar bij komt? Worden we er geestelijk gezien beter van als we het gemaakt hebben in het leven qua succes en voorspoed? 

Als dát je boodschap is voor je toehoorders heb ik grote vraagtekens bij dit evangelie want het sluit Jezus uit. 
Hij volbracht het werk van de Vader en verheerlijkte Hem door Zich te vernederen, een dienaar te zijn, te gehoorzamen door Zich te laten bespotten. Om uiteindelijk na valse beschuldigingen te worden gedood.
Hij had geen plek om zijn hoofd neer te leggen. En zei zelfs tegen de rijke jongeling: "verkoop alles wat je hebt, geef het aan de armen, en volg Mij!"

Als we dit voorbeeld volgen, en ons kruis opnemen, dán gaan we steeds meer op Hem lijken. Want de innerlijke mens groeit juist door de druk en het lijden en het bezig zijn met de dingen die juist onzichtbaar zijn!
Alweer iets heel anders dan geloven dat je hogerop moet komen en God (zichtbare) grótere dingen voor je in petto heeft.

Ook Joyce kreeg nog even een extra check - want op één filmpje je conclusie baseren is toch wel wat karig. 
En is het zo dat al worden er mooie woorden gebruikt en teksten aangehaald, toch het accent ligt op wat WIJ ontvangen en gaan bezitten en eigenen we ons zo allerlei grote dingen toe.. want het is exceeding abundantly above all that we ask or think, waar God wel voor wil zorgen.
Ook hier enkele quotes:
God wants to promote you He wants to lift you up. [uit Psalm 75]
Say this: "He wants to promote me" (All say: He wants to promote me) Hij wil mij hogerop brengen.
Zeg het: De HEER zal u altijd de eerste plaats laten bekleden en nooit de laatste. U zult iedereen voorbijstreven en nooit achteropraken. (Iedereen herhaalt het) [Deut. 28] 
Nothing is too big for God
Maak niet van die miezerige plannetjes als je met God bezig bent. 
Get some BIG plans!We dienen een grote God en deze grote dingen. Hij geeft om kleine dingen maar wil grote dingen doen in ons leven!
We moeten leren om te wandelen in het goede plan wat God voor je gaat uitwerken.Verhoging en verheffing komt van God. We hoeven onszelf niet te verheffen, maar we moeten ons klaarmaken om verhoogd te kunnen wórden. 
Maak (daarom) beslissingen...


 ook bij Victoria is dit duidelijk
kijk hier bv de eerste minuten 

Gaat het deze dames, die zo 'in the picture' (willen) staan nu om de Naam van Jezus en de eer van God? Of gaat het om hun en onze eigen glorie?

 "Ik ben... Ik doe... Ik draag de mantel van Jezus...(Victoria in bovenstaand filmpje)
Ja,
maar eigenlijk om mijn eigen dromen te vervullen!
"You need to believe that you can come up higher, get some BIG plans"... (Joyce)
Kom vooral hogerop in het leven! En maak die droom waar, zo zoet en mooi dat je er wel in wilt happen ... zoals dat gaat met een suikerspin.

Maar als je van hun boodschap wilt éten blijf je honger houden, het is lucht en leegte - om met Prediker te spreken. 

Ik hoop dat je er over na gaat denken en er een eerlijk oordeel over durft te vormen wat Jezus volgen ten diepste inhoudt. 
Dat is wat ik graag met deze twee blogjes wil bereiken.


<>-<>-<>-<>-<>-<>-<>-<>


Televisiedominees
- rikkert zuiderveld -

Zij komen uit Amerika gevlogen door de ether
ze zien er zo welvarend uit het kan gewoon niet beter
en ook hun blijde dames zitten stevig in het vlees
oh, ik ben stapelgek op televisiedomineesHun glimlach staat zo stralend wit op hun gelaat bevroren
het lijkt wel of hun tanden ook weder zijn geboren
Ze zijn zo zelfverzekerd met hun Bijbels en BV's
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees

Zij voeren hun theater op in nieuwbouw-kathedralen
met geld van de gewone man stofferen zij hun zalen
Met giften voor het werk des Heren liften zij hun face
oh, ik ben stapelgek op televisiedomineesZij prediken met kracht het evangelie van de voorspoed
en alles wat zij roepen vind hun middle-class gehoor goed
Die grijpen naar hun zakdoeken en hun portemonnee's
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees

Hun God is als een automaat waar je een euro in doet
dan komt het met je werk en je gezondheid en gezin goed
Zo kun je alles kopen voor wat slogans en cliché's
oh, ik ben stapelgek op televisiedominees

Het mooist van alles vind ik wanneer ze ook gaan zingen
zo heilig dat de tranen je haast in de ogen springen
Ze verkopen heel wat beter dan ikzelf van mijn cd's
oh, ik ben stikjaloers op televisiedominees" For where your treasure is, there your heart will be also " 2 opmerkingen:

 1. Grappig liedje van Rik Zuiderveld. Wat een enorme zaal vol mensen aan de voeten van Victoria...! Op aanraden van een goede bekende heb ik een keer het boek "strijd in je denken" van Joyce Meyer aangeschaft. Ik heb het gedeeltelijk gelezen, weggelegd. Ik vertrouwde het niet helemaal....... Toch was het niet zo absurd zoals je hierboven hebt beschreven. Tenminste voor zover ik het heb gelezen. Het gaat over het vernieuwen van je gedachten.

  Intussen heb ik het boek er even bij gepakt. Ik zie nu iets wat met genezing te maken heeft. Genezing claimen is ook een vorm van welvaartsevangelie. Ik zal het even citeren:

  Er was een man die ziek was en die het Woord proclameerde over zijn lichaam, bijbelverzen over genezing citeerde en geloofde dat zijn genezing zichtbaar zou worden. Terwijl hij dat deed, werd hij met tussenpozen aangevallen door gedachten van twijfel.

  Nadat hij door een moeilijke periode van twijfel was gegaan, begon hij ontmoedigd te raken. God opende zijn ogen voor de geestelijke wereld. Dit is wat hij zag: een demon die leugens tegen hem uitsprak en vertelde dat hij niet beter zou worden en dat het belijden van het Woord niet zou werken. Maar hij zag ook dat elke keer als hij het Woord citeerde, er licht uit zijn mond kwam als een zwaard, en de demon ineenkromp en achterover viel.

  Toen God hem dit visioen liet zien, begreep de man waarom het zo belangrijk was om het Woord te blijven spreken. Hij zag dat hij wel geloof had en dat daarom de demon hem aanviel met twijfel.

  Tot zover (blz.104)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het boek waaruit je citeert in huis, Ida. Ben van plan (al weet ik nog niet wanneer het er van komt) daar misschien wel een blogje aan te wijden. Maar dat zie je dan wel verschijnen. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#