vrijdag 3 oktober 2014

Van God los, de goede oplossing?

serie 'lijden' 3
Een paar dagen geleden las ik een opvallende uitspraak, in een artikel dat ging over een voorganger die in een crisis terecht kwam (dat gaat ook hen niet voorbij - en dat is op een bepaalde manier maar goed ook, want wat heb je aan perfecte voorgangers?)

Maar juist als voorganger was dat ook wel even schrikken, want je hoort andere gelovigen op het goede spoor te zetten en hoe kan je dat nog als je zelf het spoor even bijster bent? Niet gemakkelijk. Tot hij een bijzonder advies kreeg:

Laat God los! (Kan dat goed uitpakken dan?)

Ja, dat kan vreemd overkomen. God los laten en zónder Hem verder gaan. Is dat iets wat zou kunnen helpen of wordt het anders bedoeld dan het op het eerste gezicht lijkt?

Toen ik er eens over nadacht zag ik dat deze opmerking eigenlijk alles te maken heeft met God God laten zijn (waar ik het de vorige keer over had)
'Hem los laten' kun je toch ook zien als: los laten wat mijn beeld is over hoe God is en wat Hij zou moeten dóen, vooral in moeilijke situaties.
En is hier de boodschap, laat God los... Pin Hem niet vast op hoe wij vinden dat Hij wél of niet zou moeten handelen.

o-o-o-o-o-o-o-o-o

Als wij God niet begrijpen komt dat toch vaak doordat wij op een menselijke manier naar Hem kijken; we hebben een ideaalbeeld van God als Vader en vervolgens vullen we dat alles voor Hem in ... (waar ik zo mee zat, want het matchte niet met wat ik zag gebeuren) Zo moet Hij aan ons beeld en aan onze verwachtingen voldoen.

Maar Hij is geen mens zoals wij dat zijn, en Zijn gedachten zijn dan ook véél hoger dan onze gedachten.
En dit is blijkbaar het blogje van de quotes, want er komt ineens weer eentje bovendrijven die hetzelfde zegt:

Als je werkelijk gelooft dat God Go(e)d is, 
laat Hem dan de dingen doen die Hij doet!
Ja, dát is ten diepste Hem los laten... en steeds opnieuw noodzakelijk. En in hoeverre ik dat loslaten kan (zag ik nu), precies zóver kan ik Hem ook vertrouwen - kan ik vertrouwen dat Hij goed is en dat Hij daarom ook weet wat goed voor óns is.
Bovenstaande quote zou ik even aan willen vullen met 'onze dingen' waarmee we Hem (en daarmee onszelf) vaak in de weg zitten:

Laat Hem dan de dingen doen die Hij doet en dwing Hem - in je gedachten of gebeden - niet tot iets anders.

En dat is het moeilijkste. Want durf ik dit, zelfs als Hij dingen toelaat die wij in de verste verte niet begrijpen en die ons pijn doen? En pijn en verdriet kunnen we moeilijk rijmen met God zelf ... mijn gevoel protesteert tegen pijn en lijden.
Toch heeft God meer met pijn te maken dan we zouden denken, want ook Hijzelf is pijn en verdriet niet uit de weg gegaan ...

Als we die twee kanten zien, dat Hij wéét waar we doorheen gaan, omdat Hij een God is die hoog boven alle situaties staat en het overziet - maar dat Hij tegelijkertijd een God is die mens is geworden en aan den lijve heeft ondervonden - en daarom ook wéét - wat het is: eenzaamheid, verdriet, pijn en lijden mee te maken ....

Dan is dat des te meer reden, om het aan te durven Hem te vertrouwen en Hem de dingen te laten doen die Hij doet.

Geen verzet meer ... en voor mij betekent dat: geen innerlijk verzet meer tegen wat ik zag en zie, wat God laat gebeuren in het leven van Zijn kinderen ...
Al is die overgave iets wat in de praktijk steeds weer opnieuw nodig is. Ik denk totdat ons leven hier voorbij is.


Nu toch even één tekst, omdat die eigenlijk hetzelfde zegt; een tekst die ik altijd al wel kende maar die ik nu weer opnieuw leer begrijpen:

Laat af .... en weet dat Ik God ben! 
Psalm 46: 11

Oftewel, laat los! Andere vertalingen zeggen: 
Staak de strijd (want dat is het!)
Geef het op
Be still - and know that I am God. 
Ja, dan daarna weten dat Hij God is. Dit 'weten' kun je ook alléén dan met je hart aanvaarden als je de strijd opgeeft.

En al is ons hart dan nog onrustig, toch kunnen we telkens weer, stil worden.6 opmerkingen:

 1. God is God. Hoog verheven en onbevattelijk voor ons mensjes.
  Ik denk overigens dat Hij lang niet altijd doet wat goed voor ons is hoor. Daarom is geloven niet enkel een happy leefstijl.. 't Gaat er juist om dat we op Hem durven, kunnen en wìllen vertrouwen.

  Staak de strijd ja. Dat is het. En dat is meteen het moeilijkste van geloven. Daar begint de strijd pas echt.... Willen we Hem vertrouwen, ondanks onze misère?

  Het leven = lijden. De rest is vaak toneelspel.. Tenzij je je leven kunt omarmen, ondanks dat het nooit iets wordt met je in deze wereld.
  Het goede nieuws is: Het wordt ook nooit wat hier... ;) Echt niet. Maar eeuwige vrede en rust wacht voor wie de goede strijd strijdt. En dat geeft nu al gedurig rust in ons hart.

  Ik moet denken aan de vraag die aan Jezus gesteld werd door de arme rijke jongeling: "Heer, wat moet ik doen om zalig te worden?"
  De veruit domste vraag die je aan de Redder stellen kunt....
  Wij kunnen niet zalig worden, wij zìjn zalig. Omdat Hij goed is, omdat Hij God is.
  Inderdaad, staak de strijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die strijd he... 't is wat ...
   Het is een hele strijd om NIET meer te strijden...

   Je leven omarmen, dat betekent accepteren hoe het is ... wat je krijgt toebedeeld en wat je meemaakt, er niet voor weg lopen...

   Ik bedoelde trouwens dat God dingen toelaat waar we niet achter kunnen kijken wat het nut ervan is, maar wat uiteindelijk ooit... duidelijk is dat het een goedem uitwerking heeft gehad. Maar dan niet in de zin van: wat was dat toch prettig en fijn ...

   Zoals Randy Stonehill het zong: Life is Tough, God is Good ... Dat vasthouden ....

   Verwijderen
 2. Dank je wel. Ik ga de andere nu ook lezen. had ik misschien eerst moeten doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het nog niet hebt gedaan ... Ariëlla ... dan kan dat natuurlijk altijd nog...

   Verwijderen
 3. dit is toch één van mijn favoriete teksten uit psalm 46. Heb al zo vaak het gevoel dat God dat steeds weer moet herhalen tegen mij. Wanneer je een sterke wil en/of mening hebt is het des te belangrijker om Gods gezag te erkennen in jouw leven. Hij is de Baas, hij weet het beter. En zijn plannen zijn uiteindelijk tot je heil en niet tot je ondergang. Mooi dat je dat zo kunt verwoorden. ben benieuwd naar het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geloven is één en al herhaling van steeds dezelfde dingen die steeds weer in de praktijk van ons leven waarheid moeten worden...
   Omdat er steeds weer andere situaties zijn waarin we weer méér mogen leren - dat is tenminste de bedoeling :P

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#