Maar de aarde op zich ziet er - zeker ook vanuit de ruimte - geweldig uit. Het hele stelsel wat zo prachtig in elkaar past, alle processen lijken als vanzelf te gaan en trekken zich niets aan van wat mensen op aarde allemaal uitspoken ... al ziet de mens tegenwoordig zelfs kans om het klimaat te beïnvloeden.
En internet geeft heel wat mogelijkheden wat dit betreft, je kan de aarde en zelfs de maan van alle kanten bekijken. Er zijn heel wat mooie kaartjes te vinden die laten zien hoe je vanuit de ruimte kunt zien hoe de dag en de nacht komen en gaan en daarmee ook de seizoenen ...
Bij dit bericht op een ander blog, was een opvallend gegeven van de kortste dag op dit halfrond dat - ook als je op een hogere breedtegraad woont - de zonsopgang bijna op hetzelfde moment plaats kan hebben als bij een lagere breedtegraad.
Maar de dag eindigt er wel veel eerder, de zonsondergang is er bij het linkje in Jönkoping zo'n anderhalf uur eerder een feit dan in Dordrecht.
Waaróm dat zo is, vind ik wel lastig om aan de hand van een rijtje getallen wat dan voorbijkomt, me voor te stellen.
Maar sinds ik earth view heb ontdekt, is het me helemaal duidelijk! Het ligt aan de golfbeweging die de lijn licht-donker, de scheiding dag-nacht, als het ware maakt.
En ik zal het hier eens even aanschouwelijk maken.
Voor de gelegenheid heb ik hieronder maar eens even via earth view het moment vastgelegd waarop dit jaar de winter is begonnen:
BEGIN VAN DE WINTER
2010 Dec 20 23:38 UTC - NL tijd 00.38.
Even wat getalletjes en uitleg voor de liefhebber
En zelfs binnen Nederland is er best een redelijk verschil te zien, niet in de zonsopgang, maar als je kijkt naar de tijd waarop de zon ondergaat.
En aangezien mijn dochter in Rotterdam woont, heb ik die getalletjes er eens even bij gepakt.
..en het was inderdaad winter in Rotterdam |
ZWOLLE VANDAAG DI, 21 DECEMBER
Zonsopgang: 08:44
Zonsopgang: 08:44
Zonsondergang: 16:23
Daglengte: 7.39
ROTTERDAM VANDAAG DI, 21 DECEMBER
Zonsopgang: 08.47
Zonsondergang: 16:33
Daglengte: 7.46
Hier zie je dat in Rotterdam de zon drie minuten later opgaat, maar het er wel tien minuten langer 'dag' is.
Ook een maansverduistering
Het was ook nog volle maan die juist deze dag verduisterd werd; dit hebben we niet kunnen zien vanwege het wolkendek waar de maan achter verscholen bleef. Dat een maansverduistering samenviel met de kortste dag, was voor het laatst het geval in 1638. Dat was een leuk weetje al voegt het verder niet echt wat toe.
De maan ziet er zeker vergeleken met de aarde, niet erg mooi uit als je er wat afbeeldingen van bekijkt. In het beeld dat er wel eens gebruikt wordt om de maan te zien als de gelovige, past dat gegeven er erg goed bij: van onszelf zijn we niet mooi en aantrekkelijk voor God, geen sprankje licht van onszelf om uit te stralen maar we mogen als gelovigen Gods licht weerkaatsen, - Hij zag wel wat in ons....!- zoals de zon ook de lichtbron is, en de maan het weerkaatst naar de aarde...
Door de moderne technieken hebben we wel de mogelijkheid om deze beelden vanuit de ruimte te bekijken en je ziet zo nog beter hoe mooi Gods schepping is.
PSALM 19
2 De hemelen vertellen Gods eer,
en het uitspansel verkondigt het werk zijner handen;
3 de dag doet sprake toestromen aan de dag,
en de nacht predikt kennis aan de nacht.
4 Het is geen sprake en het zijn geen woorden,
hun stem wordt niet vernomen:
5 toch gaat hun prediking uit over de ganse aarde
en hun taal tot aan het einde der wereld. –
Hij heeft daarin een tent opgeslagen voor de zon,
6 die is als een bruidegom die uit zijn bruidsvertrek treedt,
jubelend als een held om het pad te lopen.
7 Van het ene einde des hemel
niets blijft verborgen voor haar gloed.
is is haar opgang
en haar omloop tot het andere einde;
Geen opmerkingen:
Een reactie posten