maandag 27 december 2010

A-mazing Messiah

kerst in oud Kampen
Zo rond kerst kun je als muziekliefhebber meestal wel aan je trekken komen; soms is er zelfs teveel waar je wel naar toe zou willen... Vorige week was bijvoorbeeld in het kader van kerst, oud Kampen geheel in Dickens-sfeer gebracht en we verleenden daar als gospelkoor ook onze medewerking. En veel mensen weten tegenwoordig niet meer waar het eigenlijk om draait bij de geboorte van Jezus; ze zien de betekenis in 'verdraagzaam zijn' en hopelijk eens vrede op aarde, al is dat iets wat nog steeds niet verwezenlijkt is. En op een klein pleintje in de stad mochten we zingen van dat Kindje wat voor ons naar de aarde kwam. 

Muziek kan zo een mooie aanleiding zijn om het ook over de tekst te hebben. Zo kreeg ik een paar dagen geleden dit filmpje  toegestuurd; het laat als het ware zien, hoe het menselijk bekeken zou zijn, als iedereen hier op aarde al zover zou zijn het Halleluja te kunnen zingen - omdat ze de boodschap die ermee uitgedragen wordt ook geloven. Het filmpje was echter niet bedoeld als evangelisatie maar als promotie van 'A meezing concert' van de Messiah, georganiseerd door de Provincie Overijssel om zich als 'Provincie' wat meer op de kaart te zetten. Maar, het was een uitstekend middel tot het uitdragen van de boodschap!
Helaas was ik te laat om mee te doen, zou dat wel erg leuk hebben gevonden, maar gelukkig was het life stream te volgen via internet  - en je kunt het nog een maand via dit linkje  bekijken. 

Het was een mooi gezicht om een hele kerk vol mensen met de partituur op schoot, de bekende koren mee te zien zingen, iedereen die er zat was natuurlijk ook enthousiast - niemand zat er uit verplichting... Tijdens de uitzending konden kijkers via een chatmogelijkheid hun reacties kwijt 'vers van de pers' en het was leuk te lezen dat men enthousiast was, het mooi vond, - 'Heel Overijssel zingt mee. He shall reign forever and ever..22:07' - kortom liet weten hoe men de muziek beleefde. Ook vroeg iemand zich af wat het woord omnipotent betekende... en kom je tot de ontdekking dat mensen die waarschijnlijk de Messiah al jaren kennen, toch niet altijd weten waar de tekst vandaan komt en wat die te zeggen heeft.. Dan is zo´n chat ineens weer een middel om wat uit te kunnen leggen.

Behalve het 'Halleluja' van het filmpje, is ook het koor 'For unto us a child is born' erg bekend. En dat gedeelte uit Jesaja 9 haalt zo mooi alles bij elkaar, het springt zo over van het Kind dat geboren is, via allerlei bijzondere titels en namen naar de heerschappij die Hem gegeven is... Halleluja, for the Lord God omnipotent reigneth:     
        vers 6 Aan de uitbreiding van deze heerschappij en aan de vrede zal geen einde komen op de troon van David en over zijn koninkrijk, om het te grondvesten en het te ondersteunen door recht en gerechtigheid, van nu aan tot in eeuwigheid. De na-ijver van de HEERE van de legermachten zal dit doen.

de nu nog dichtgemetselde poort
Wij zijn heel dicht bij de tijd dat dit werkelijkheid zal worden. Je kunt je als het ware al indenken dat het echt zal gebeuren: De Koning der ere gaat in door de aloude poorten. Mensen metselen die dan dicht maar dat zal Hem niet tegenhouden.'Lift up your heads, o ye gates and the King of Glory shall come in.' - ook een mooi koor uit dit oratorium -
We zullen erbij zijn als dat zal gebeuren en dat dit als het ware staat te gebeuren, kan ons de moed geven om door te gaan en steeds weer ons vertrouwen op de Heer te stellen. En als Hij komt, zullen we niet een 'meezing'-concertje hebben, wat het filmpje wil promoten, maar zal het een koor zijn van alle gelovigen.

Hopelijk zullen nog veel muziekliefhebbers tot de ontdekking komen dat 'the Messiah' niet alleen een meezing-waardig mooi, muzikaal hoogstandje is, maar dat  die A-mazing Messiah  ook voor hen is gekomen zodat ze ook later het 'Halleluja' mee kunnen zingen.


Openbaring 19:6, hst.11:15 en hst 6:16
Hallelujah! For the Lord God Omnipotent reigneth. Hallelujah! The Kingdom of this world is become the Kingdom of our Lord and of His Christ; and He shall reign for ever and ever, King of Kings and Lord of Lords! And He shall reign for ever and ever.
Hallelujah!

Halleluja, want de Heere, de almachtige God, is Koning geworden. Halleluja! De koninkrijken van de wereld zijn van onze Heere en van Zijn Christus geworden, en Hij zal Koning zijn in alle eeuwigheid. Koning der koningen en Heere der heren.
Halleluja


Klik hier voor de voor de volledige tekst 
Voor de vertaling heb ik gebruik gemaakt van de Herziene Statenvertaling, hierdoor blijf je direct bij de tekst van de King James Version die Händel gebruikte.7 opmerkingen:

 1. Hallo Gerda,
  ik huil (vrijwel) nooit... Maar toen Maaike me het filmpje dat jij noemde liet zien, bleek dat ik het nog kon!
  Wat een geweldig initiatief hé!
  Br. William MacDonald noemt dit lied van Händel één van de liederen die we ook in de hemel zullen zingen!
  Groetjes, ook van Ike,

  Andries

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het is erg bijzonder, vandaar dat ik het een 'blogje' waard vond....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het oratorium The Messiah is echt een gezongen evangelie. Prachtig!

  Het lied "I know that my Redeemer liveth", spreekt me, net als het Halleluja-koor erg aan. Ik vroeg me bij zo'n concert wel eens af of de alt die dat zong, dat werkelijk geloofde en het vanuit haar hart zong. Ook "Comfort ye my people" (Jes. 42) is erg mooi.

  Ik heb ook werkelijk wel eens eraan gedacht om zo'n oratorium met z'n allen te zingen. En ieder die een instrument kan bespelen, zou deel kunnen nemen aan de begeleiding.

  Zoiets, maar nog nog heerlijker, zal ook werkelijk gaan gebeuren in de toekomst. We hebben spoedig een Bruiloft! Geweldige bruiloftsmuziek om God daarmee te eren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er is veel mooi van de Messiah, maar deze is het contrast wat mij altijd erg aanspreekt:

  26. Koor - Jesaja 53:6

  All we like sheep have gone astray, we have turned ev'ry one to his own way .....
  and the Lord has laid on Him the iniquity of us all.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Al eerder deze maanden zag ik diverse youtubes van messiahuitvoeringen in de VS, o.a. in een warenhuis waar ook het grootste? orgel ter wereld staat. Is echt heel indrukwekkend... Je laat makkelijk een traantje vallen als je dat zo hoort... Onwillekeurig gaan m'n gedachten dan uit naar de profetie dat de aarde vol zal zijn van de heerlijkheid des Heren... Eens zal het werkelijkheid worden, met alle geweldige gevolgen van dien voor deze wereld....

  Ik zou de regel "niet alleen a meezing-waardig ..." gewoon veranderen in "een meezing-waardig". Als het toch in het Nederlands schrijft moet je dat ook meenemen lijkt me. Wordt het gelijk ook helderder, denk ik.

  Mooie lengte van je blog, denk ik ook. Moet m.i. niet veel langer zijn, anders krijg je problemen met de economische "wet van het afnemend grensnut" (googelen maar ! :))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja, we hebben maar zo dezelfde associaties als je dit Halleluja hoort zingen ´in de straat´, om het zo te zeggen.
  Ik had ´a meezingwaardig´ gebruikt n.a.v. de titel van het filmpje dat luidde: a meezing concert, vandaar. :) Ik zal er nog eens even naar kijken.
  Die term afnemend grensnut, eerst maar eens even googelen - alhoewel bij het natuurlijk per persoon kan verschillen waar de echte grens van het nut ligt...
  Het is (na gegoogeld te hebben) eigenlijk het tegenovergestelde van hoe meer hoe beter. :P
  Ik had het al gehad over niet teveel tierlantijnen ... dat hoort daar ook bij maar ik zeg het dan iets meer op huisvrouwenniveau. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. de wet van het afnemend grensnut laat zich het makkelijkst begrijpen adhv een voorbeeld.
  Het eerste ijsje is fantastisch. Maar krijg je daarna nog een ijsje aangeboden dan zullen heel velen - hoe lekker ze ijs ook vinden - toch zeggen: nee dank je... Uiteraard geldt dat nog veel sterker wanneer je na het 2e ijsje te hebben geaccepteerd ook nog een derde krijgt aangeboden.... Het genot van dat ijsje is dus bij lange na niet te vergelijken met dat van het eerste ijsje! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#