zondag 19 december 2010

Heilig boontje?

Via vrienden kregen we 'een week gratis het ND lezen' aangeboden, dat was een verrassing. En nadat de bezorger ons als tijdelijke nieuwkomer twee ochtenden niet had kunnen vinden, kregen we er na een telefoontje daarover, zelfs zomaar 'een week gratis ND lezen' bij.... 
Voor mij geen straf, ik vind het wel wat om er ook artikelen te lezen die je in een algemene krant niet direct tegen zou komen. 
Zo viel mijn oog gisteren op een berichtje over de Refoscholen die hun  identiteitsprofiel hebben aangepast. Niet dat hun overtuigingen nu zo zijn veranderd dat het noodzakelijk was, maar de ontwikkelingen in de maatschappij maakten het noodzakelijk om de identiteit helderder te verwoorden zodat er geen misverstand over kan bestaan waar men voor staat. Naar aanleiding van de Wet gelijke behandeling, was 15 jaar geleden de vorige profielschets vastgesteld - nu was er alweer een herziening nodig. Want tegenwoordig geldt inmiddels steeds vaker dat 'gelovig zijn' op zich wel prima is, maar je moet een ander vooral niet te na komen en zeker geen overtuiging actief uitdragen die een ander als niet-gelovige misschien wel erg stoort omdat hij/zij er anders over denkt.... Je wordt dan snel als onverdraagzaam bekeken en dat moet tegengegaan worden. En al zou men nooit willen solliciteren aan een Refoschool, men zet alle zeilen bij om ervoor te zorgen dat de belemmeringen die er dan wel zouden liggen om aan de slag te kunnen, bijvoorbeeld als praktiserend homo, uit de weg geruimd worden...

Is dit ook zo'n negatieve ontwikkeling als het op het eerste gezicht lijkt? (en ik kijk dan even breder dan de Refoscholen in het artikel...)
Aan de ene kant is het namelijk vervelend, je moet je als het ware verdedigen op de gebieden waarin het tot voor kort gewoon geaccepteerd werd dat die bepaalde overtuiging er lag - die rust word je als het ware afgenomen.
Aan de andere kant ga je nadenken: 'waarom geloof ik dit, waar staat het in de bijbel?' De wereld om ons heen die steeds vreemder wordt aan het evangelie, dwingt ons zo tot het duidelijk bepalen van een standpunt en wat minstens zo belangrijk is: we moeten erover nadenken hoe we het zó verwoorden dat een ongelovige kan begrijpen wat we bedoelen. Eigenlijk wel een mooie bijkomstigheid. :)

Ook in het allerlaatste boek van de bijbel, zelfs op de allerlaatste bladzijde, wordt er al iets over gezegd (dat boek van 2000 jaar oud is vaak zo verrassend actueel :P ) De boodschap daar is: Als je al een beetje heilig zou zijn, word het nog maar méér!
Alleen heeft het 'heilig zijn' vaak niet zo'n positieve smaak bij ons, we vinden het vanuit onszelf niet makkelijk om ons bloot te geven, om ons te profileren over wat we geloven. Ik herken in ieder geval dat gevoel van een drempel over moeten.... en is dat juiste moment om wat te zeggen alweer voorbij. Daar kan achter zitten dat we natuurlijk aanvoelen dat als we ons gaan uiten, we ook zo zullen worden beoordeeld. En ook word je al snel voor heilig boontje versleten. 
Bij die term denk ik direct aan een mopje wat de kinderen dan op de juiste manier proberen te vertellen: Het is groen en het vliegt door de kerk..... en het antwoord is dan 'een heilig boontje' - en moet je hen dan eerst nog uitleggen wat een heilig boontje eigenlijk betekent: iemand die steeds zegt of denkt: 'nee hier doe ik niet aan mee want ik vind dat niet OK...' 
Het is hier ook duidelijk een uitdrukking die in verband gebracht wordt met geloven: het heilige boontje vliegt door de kerk, dat geeft aan hoe er toch een negatief beeld bestaat over alles wat met geloven te maken heeft. De berichten over misbruik van kinderen in de RK-kerk - maar ook in andere kerken komt het voor - maken dat beeld natuurlijk niet positiever. Het zijn toch de dingen die ongelovigen bijblijven en negatief beïnvloeden.
De associatie bij een heilig boontje is bij mij en ook in het algemeen denk ik, meer een schijnheilig boontje, en wel omdat er hier op aarde toch nog nooit iemand echt heilig is geweest dan Eén natuurlijk.

Toch worden we opgeroepen om heilig te zijn... en niet omdat we zelf zo geweldig zijn, maar omdat Hij het is! Weest heilig want Ik ben heilig......
Als je kijkt wat het woord heilig betekent, is dat ook niet zoals die plaatjes van 'heiligen' met een aureooltje om hun hoofd heen ons laten zien: al helemaal op dat onbereikbare niveau aangeland, waar je pas arriveert als je toch wel aardig wat bijzondere dingen hebt gedaan - al word je tegenwoordig wat sneller heiligverklaard dan vroeger. :P
Nee, de bijbelse betekenis is: 'apart gezet', ergens tussenuit geplukt en verplaatst.
Dat doet me denken aan wat er ook staat in het NT dat we overgebracht, of overgezet zijn van de ene plek, dat ene koninkrijk waar alles in de macht van de duisternis is, naar het koninkrijk 'van de Zoon Zijner Liefde'... waar het niet meer duister is, maar licht. In die zin zijn alle gelovigen heiligen....

Maar toch zijn wij nu niet direct al helemaal 'licht', al zijn we al in dat Koninkrijk gezet. We worden dan ook licht in de Heer genoemd: Hij is Licht en daarom zijn wij het in Gods ogen ook al. In de praktijk mogen we het worden.... en we hebben een grote hulp: de Heilige Geest die in onze harten is uitgestort, die ons nu al is gegeven als een verzekering. Hij laat ons zien wat er nog niet bij ons in overeenstemming is met het licht, en als je dat ziet, mag je het wegdoen. Dit is geen 'moeten' omdat we anders later de hemel niet in mogen gaan -  want voor God zijn we al helemaal 'licht', in Zijn Zoon, omdat Die het ECHT IS. Maar we willen door de Geest graag dát wegdoen wat niet hoort bij dat Koninkrijk van licht en liefde. En dan wordt ons leven hier op aarde ál meer in overeenstemming met die heilige die we in Gods ogen al zijn, gaan we lijken op de de Heer.

....en kijk eens wat die Refoscholen willen zien in de praktijk van het leven van hun personeel, namelijk dat er 'eenheid dient te zijn tussen geloof en leven'. 
Dan word je namelijk pas écht geloofwaardig voor je omgeving, en die toevoeging ondervangt de dwang die er van buiten opgelegd zou kunnen worden om mensen aan te nemen die niet leven in overeenstemming met wat de school als norm ziet, wat er in de Bijbels staat.
Maar ook zal er meer uitgaan van een geloof wat niet alleen dode theorie is, maar wat ook zichtbaar is in wat je zegt en doet. 
Ook dan pas zullen gelovigen niet meer bekeken worden als 'die (schijn)heilige boontjes' maar mogen we dat licht steeds meer gaan uitstralen als die lichtende sterren in de duisternis ...

2 opmerkingen:

  1. Ik herken ons christenen wel wat in de morgensterren. Ze staan dichter bij de zon, ontvangen dus meer licht. Maar ze schijnen dat niet altijd weer terug naar de aarde. Soms zijn ze heel fel en duidelijk aan de donkere hemel te zien, maar soms zijn ze aan de andere kant en dus niet waarneembaar. Dit doet me ook denken aan De Morgenster. Hij komt als de nacht ver is gevorderd, de dag breekt bijna aan, de Zon der gerechtigheid komt bijna. Maar het koudste deel van de nacht komt nu nog - de aarde koelt gedurende de nacht af - en dat is symbolisch voor de Grote Verdrukking die komen zal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezus is de Morgenster en komt ons halen voordat het koudste deel van de nacht begint...
    Wie weet als ik dit nog eens wat duidelijk uit kan leggen.... dat er nog een een blogje over komt. :)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#