vrijdag 6 mei 2011

Net een gelijkenis...

De moderne tijd, er wordt niet altijd positief over gesproken, maar één aspect valt ontegenzeggelijk niet te loochenen: de gemakken die het met zich mee brengt. En dan denk ik aan allerlei technische snufjes die bepaalde werkzaamheden vereenvoudigen of zelfs geheel overbodig maken.
En ook zijn bepaalde hobby's makkelijker om wat mee te doen, ook vanwege de technische verworvenheden in dit digitale tijdperk - hierdoor zijn er bijvoorbeeld massa's foto's te maken en ook op een handige manier op te slaan, te versturen, er is zelfs digitaal een fotoboek te maken...

Toch kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan als je niet goed oplet. Je denkt de boel voor elkaar te hebben maar mist iets heel essentieels en sta je zomaar met lege handen.
Dat overkwam mij gisteren - maar dankzij de oplettendheid van iemand die ook even mijn fototoestel ter hand nam, was ik nog in staat het euvel tijdig te herstellen.
Wat was namelijk het geval: ik was aan het fotograferen maar iets was er niet in orde. En dat merk je in eerste instantie niet  - er komt net als anders precies in het beeldschermpje te staan wat je fotografeert, het toestel flitst ook op het juiste moment - kortom je hebt het idee dat je al heel wat digitaal hebt vastgelegd!

En misschien is het nu wel duidelijk dat dit net een moderne gelijkenis is, en ik in hier dan behoor tot de dwaze maagden zonder cf-kaart in hun toestel. (En de mannen onder de lezers zullen nu wel knikken: ja, typisch vrouwen die daar niet even op letten en controleren of die kaart wel aanwezig is als je foto's gaat maken!)
En wanneer het zover is dat de digitale plaatjes op de computer gezet zullen worden, zal er duidelijk zijn dat er niets is wat mijn toestel  heeft vastgelegd, al dacht de hele familie dat ik prachtige foto's maakte - het was allemaal nep! Niks te bekennen...
Gelukkig kon ik nog tijdig actie ondernemen om het betreffende geheugenkaartje alsnog te bemachtigen.

Toen ik hiervoor snel naar huis fietste, voelde ik me net één van die dwaze maagden uit Matheus 25 die naar de stad moesten om snel olie voor hun lamp te halen.... Want een lamp hadden ze wel - het leek allemaal in orde! Maar ook zij misten wat essentieels, zonder olie valt er niet veel te branden en zal de lamp geen licht verspreiden. En liep het met die dwaze maagden niet goed af: in de tijd dat zij in de stad waren om olie te kopen, kwam de bruidegom en teruggekomen waren zij te laat: hij deed hen niet meer open... Hun geestelijk leven was nep geweest, niets van te herinneren.  
En de heer zegt zelfs: Ik ken u niet!
Gelukkig was in mijn geval de visite op het feest, die ik op de foto moest zetten nog niet vertrokken toen ik terugkwam met een toestel wat nu wel werkte. Door de cf-kaart die er in zat en kon ik alsnog wat plaatjes schieten - alhoewel iets minder spontaan dan de eerste keer...

Ik vraag me trouwens even hardop af wat nu de betekenis is van het feit dat de vijf wijze meisjes wel olie hadden, maar ze net als de dwaze meisjes in slaap waren gevallen... Is dat iets wat zowiezo het geval zal zijn als de Heer terugkomt, dat we ook als gelovigen zullen slapen - dan als het ware wakker schrikken en gelukkig wel met Hem meegaan?

Deze boodschap is in ieder geval duidelijk: check je fototoestel voordat je het meeneemt om foto's te kunnen maken, want zonder geheugenkaartje kom je niet ver. :) En het is zo simpel, stop dat kaartje erin en alles werkt...
Wat hopelijk ook duidelijk is, en echt van levensbelang, dat we bij onszelf na kunnen en moeten! gaan of we klaar staan om de bruidegom te ontmoeten.
In de 2 Korinthe 5 zegt Paulus dat zo in vers 13:
Stelt uzelf op de proef, of gij wel in het geloof zijt, onderzoekt uzelf. Of zijt gij niet zo zeker van uzelf, dat Jezus Christus in u is? Want anders zijt gij verwerpelijk. 
Hebben we olie in onze lampen (beeld van de Heilige Geest) zodat we mee kunnen als Hij komt? Of is het alleen aan de buitenkant in orde, lijken we precies echt? - zoals er ook tarwe en dolik is, dat laatste is onkruid wat er aan de buitenkant bijna precies zo uitziet als de echte tarwe. We moeten namelijk niet een gelijkenis hebben met echte gelovigen, we moeten echt zijn!
Als de bruidegom er nog niet is, heb je nog de gelegenheid om olie te kopen: de olie, de Heilige Geest  is de garantie dat je meegaat om de bruiloft te kunnen vieren! En het kopen is natuurlijk symbolisch bedoeld in de zin van hoe het te verkrijgen is: we ontvangen het heel simpel: gratis, als een gave. Het is zelfs de eerste gave als je tot geloof bent gekomen.

En mochten we als gelovigen - die wijze maagden - toch in slaap gevallen zijn, lezen we hier een dringende oproep om wakker te worden,  en ook anderen te kunnen aansporen...
En als we wakker zijn mogen we ons nu al verheugen dat Hij komt om ons te halen en we Hem zullen zien. Wat dat betreft is het vreemd dat het sommige mensen niet zo uitmaakt of ze snel de komst van de Heer verwachten, ze zien het wel.
Maar ik ken geen bruid die op haar trouwdag nog ligt te slapen als haar bruidegom bij haar huis aanbelt en zegt: 'Heb je nog even geduld, ik ben nog niet zover, eigenlijk komt het me morgen of nog wat later wel wat beter uit....' Dat vinden we allemaal iets wat niet voor te stellen is, zelfs een belachelijke situatie als het wel zo zou zijn!
En als je er bij stil staat - ja ik ben nog wat in de stemming :) - hoe de Bruidegom zelf als het ware staat te popelen totdat Zijn Vader Hem zal zeggen dat het moment is gekomen, en dan eindelijk de Grote Bruiloft wordt gevierd, dan kun je zoals in een van de laatste verzen van de Bijbel beschreven staat toch niet anders dan daar nu al naar verlangen?

Openbaring 22 vers 17 en 20

En de Geest en de bruid zeggen: Kom! En wie het hoort, zegge: Kom! 
En wie dorst heeft, kome, en wie wil, neme het water des levens om niet.
Hij, die deze dingen getuigt, zegt: Ja, Ik kom spoedig
Amen, kom, Here Jezus! 2 opmerkingen:

 1. Eigenlijk vreemd dat deze gelijkenis over de wijze en dwaze maagden aan de Joden verteld werd. Wij betrekken het altijd op de gemeente die wacht op de bruidegom.

  Volgens Math. 25:1 betreft het hier het "Koninkrijk der hemelen".

  Verwachtte men in die tijd al de komst van de Bruidegom?(Hosea 2:18)

  Maar voor ons houdt het inderdaad de waarschuwing in dat onze lampen brandend moeten zijn om de Bruidegom tegemoet te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik begrijp dat je dat zo zegt, ook omdat natuurlijk een hoofdstuk eerder het wel heel specifiek ook over de Joden gaat (m.i.)
  Maar ook de andere gelijkenissen van het Koninkrijk uit Matt 13 worden verteld aan de discipelen...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#