maandag 23 mei 2011

Afhankelijk zonder het te weten

Tegenwoordig is er technisch gezien een heleboel mogelijk. En in theorie weet je vaak wel dat de moderne samenleving niet alleen baat heeft bij techniek en alles wat daarbij komt, maar er ook nogal afhankelijk van is geworden. Op het moment dat alles werkt en het dagelijkse leven gewoon z'n gangetje gaat staan we daar echter niet altijd bij stil.
Totdat er ineens wél iets uitvalt, bij mij de wasmachine bijvoorbeeld, dan heb ik toch wel een serieus probleem. En de vaatwasser niet te vergeten... Wat een gemak dat je die toch zo vol kan gooien.
 
Het kan natuurlijk ook wat grootschaliger misgaan. Zo was laatst T-mobile een tijdje uit de lucht en was het niet mogelijk te bellen, sms-jes te versturen etc. via die provider. In deze tijd voor de echte fanaten - waaronder één van de kinderen - een ramp. Wat moeten ze nu doen als ze even niet bereikbaar zijn?? En zakenlui kunnen ook wel naar huis gaan.
Zelf vond ik het trouwens ook knap vervelend toen Blogger toch zeker een dag 'eruit' lag, omdat ik juist ergens mee bezig was en dat ineens niet kon afmaken en publiceren... 


glazenwassers in benarde positie
Laatst zijn we echt de dans ontsprongen - en heb ik het niet over het vermeende einde van de wereld, maar over wel een heel grote stroomstoring in mijn woonplaats, gelukkig net in het noordelijke deel en verder in de wijde omtrek.
Dan dringt het ineens door dat het echt zo is dat we met z'n allen wel in kunnen pakken als er helemaal geen stroom meer is - Stel je eens een week voor ... een paar uur had al grote gevolgen nadat werkers in de bouw per ongeluk een paar kabels doorsneden.
De hogeschool lag plat, studenten werden naar huis gestuurd, verkeerslichten vielen uit, winkels sloten de deuren want de boodschappen konden niet worden afgerekend....
En de brandweer was druk om bejaarden in verzorgingstehuizen te bevrijden uit de liften; ook moest het personeel daar weer zelf langs de kamers om mensen te checken - de alarmknoppen deden het natuurlijk ook niet meer, net zomin als de intercom.
Een hilarische was wel dat een stel glazenwassers uren vastzaten in een hoogwerker - de ramen van het betreffende gebouw sloten natuurlijk elektrisch zodat ze ook niet even een praatje konden maken of een kop koffie aangeboden kregen... Je kunt wel zeggen dat het openbare leven plat lag. En thuis moest ma weer zelf aan de afwas...

Wat de meeste mensen niet (willen) weten, en waar ikzelf ook niet altijd bij stil sta, is dat we nog veel meer afhankelijk zijn dan we denken - en is het uitvallen van de stroom niets vergeleken bij het uitvallen van een andere bron, waar we allemaal op aangesloten zijn....
Al doet geen enkel apparaat het meer hier in deze wereld, zullen we namelijk nog steeds doorleven - als je geen pacemaker hebt in ieder geval - En kunnen geleerden uitgebreid beschrijven welke wetten er in de natuurkunde gelden zodat alle planeten in ons hele zonnestelsel in de juiste baan ten opzichte van elkaar bewegen, er precies de juiste krachten worden uitgeoefend om alles in balans te houden: daarboven staat Iemand die dit allemaal in werking heeft gezet en ook in stand houd. Dit staat zo prachtig beschreven in Handelingen 17.

En al geloven er velen niet in Hem:
In Hem leven wij, bewegen wij ons en zijn wij,.. zegt Paulus in Athene tegen die wijze Grieken. 

Als Hij - met eerbied gesproken - er mee ophoudt, is het met ons gedaan en stopt het leven, en alles hier om ons heen acuut. Eindigt het in grote chaos. En al denken we soms dat het hier op een bepaalde manier al een chaos is, dan is het chaos die mensen - wijzelf -  hebben veroorzaakt. Zoals bijvoorbeeld ook de problemen met het klimaat die toch terug zijn te voeren op wanbeleid wat betreft de natuur. Daar is het overduidelijk dat we niet zorgvuldig met de schepping zijn omgegaan, terwijl we die door God volmaakt geschapen wereld, moesten bewerken, 'bouwen bewaren'...

Wat bijzonder dat Degene die deze wereld heeft gemaakt en ervoor zorgt dat ze nog steeds doordraait, niet is afgehaakt, maar zelf hier wilde komen, op die aarde wilde rondwandelen... De Schepper in Zijn schepping. Als een radertje in het geheel, maar tegelijkertijd de Ontwerper en Degene die alles in stand houdt.
Waarom deed Hij dat? Omdat Hij wilde dat wij niet in die chaos zouden eindigen die we hier met z'n allen hebben veroorzaakt - en laat Hij dit 'raderwerk' nog steeds doordraaien. 
Hij zorgde voor een weg uit de chaos, - werd de Schepper aan het kruis genageld. Een bekende uitspraak is in dit verband, dat Hijzelf zorgde voor de kracht die de spijkers op z'n plek hielden. Hij had af kunnen komen van het kruis, maar koos ervoor dat niet te doen. Dit was Gods reddingsplan en Hij wilde het uitvoeren.

Zo is Hij de eersteling van die nieuwe schepping, en wij mogen die liefde beantwoorden en zo de eerste oogst zijn, nu al geestelijk, maar straks ook lichamelijk en zichtbaar voor iedereen die Hem nu niet kent, of Hem ontkent.
Dan zal voor iedereen duidelijk worden van Wie we afhankelijk zijn, en dat Hij alles nieuw maakt!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#