maandag 24 december 2012

Mary did you know?MARY DID YOU KNOW?

 "En zie, gij zult zwanger worden en een zoon baren, en gij zult Hem de naam Jezus geven.  
Deze zal groot zijn en Zoon des Allerhoogsten genoemd worden, 
en de Here God zal Hem de troon van zijn vader David geven,  
en Hij zal als koning over het huis van Jakob heersen tot in eeuwigheid, 
en zijn koningschap zal geen einde nemen"... uit Lucas 2

Dit lied kent bijna iedereen denk ik, al was het maar alleen van horen-zeggen. We hebben het gezongen met ons koor, hierboven live te zien en te horen :) al is het geluid natuurlijk niet helemaal je van hét, met het cameraatje wat Steven gebruikte. Maar ik vind het een prachtig lied om samen te zingen. Als er zo rond kerst over Maria wordt gesproken, is het opvallend hoe ze eigenlijk door veel mensen op een plek gezet wordt die zo'n afbreuk doet aan haar overgave aan God en het vertrouwen op het woord wat ze gehoord heeft - en in haar hart bewaarde. En het begint:

Mary did you know, that your baby boy
would one day walk on water?
Mary did you know, that your baby boy
would save our sons and daughters?
Did you know, that your baby boy has come to make you new?
This Child that you delivered, will soon deliver you!

De vraag hier is eigenlijk of Maria die net een baby'tje heeft gekregen, wel in de gaten heeft Wie het eigenlijk is.. wat Hij zal gaan doen - dingen die tot de verbeelding spreken: wonderen en tekenen ... waardoor mensen achter Hem aangaan. Waar het écht om gaat is, dat Hij haar volk wil redden van hun zonden, zoals de engel het ook aankondigt. 
En de woordspeling in het lied is natuurlijk dat zij heeft geleden om Hem ter wereld te brengen, maar Hij zal nog veel meer moeten lijden om straks háár Verlosser te zijn. Dan denk ik natuurlijk aan het zwaard wat door haar ziel zal gaan... God weet wat het moeilijkste stukje is, Hij noemt het al door de mond van Zacharias. En het lied gaat verder:

Mary did you know, that your baby boy
Will give sight to the blind man?
Mary did you know, that your baby boy
Would calm a storm with His hand?
Did you know, that your baby boy has walked where angels trod
And when you kissed your little baby, you've kissed the face of God
Mary did you know
 did you know?

The blind will see, the deaf will hear,
The dead will live again,
The lame will leap, the dumb will speak
the praises of the Lamb?

Alles wat de Here Jezus zal doen aan wonderen en tekenen is hier beschreven en ik denk aan de vraag van Johannes de Doper als hij in de gevangenis zit: "Bent u het of hebben wij nog een ander te verwachten?" En dan is het antwoord van de Heer dat ze Johannes moeten vertellen wat er gebeurt. Precies al deze tekenen en wonderen geven aan dat Hij de beloofde Messias is en het Koninkrijk aanstaande, waarvan Johannes de heraut was geweest. Hij heeft het Lam aan mogen kondigen, het Lam dat de zonden der wereld weg neemt.

Mary did you know, that your baby boy
is Lord of all creation?
Mary did you know, that your baby boy
will one day rule the nations?
Did you know, that your baby boy was Heaven's perfect Lamb?
And this sleeping Child you're holding
is the Great I AM
I AM

Als je een baby'tje hebt gekregen waarvan je weet zoals Maria, dat Hij de Messias is, en een zware weg zal moeten gaan, lijkt me dat haast niet te vatten. Hij ziet eruit als een baby zoals andere baby'tjes en heeft z'n moeder net zo hard nodig. Toch is het de Heer der Heren, die Zichzelf zo vernederd heeft en de gestalte van een dienstknecht aangenomen en zo als een baby aan de mensen gelijk geworden is.

Maria zal dát steeds weer hebben ontdekt dat Hij menselijk gezien haar zoon was, maar dat het er niet meer om ging Hem naar het vlees te kennen. En Hij zal het Lam worden door de weg van lijden en gehoorzaamheid heen. En nog veel meer dan gewone moeders zal ze Hem als mens los hebben moeten laten... 

Ja, we kunnen heel veel van haar leren: het bewaren van de woorden van de Heer in je hart... en Jezus leren kennen als de Messias die alle macht heeft, maar dat het soms nog niet Zijn tijd is zoals bij de bruiloft te Kana... En dat Hij ons precies kent en weet wat we nodig hebben - aan het kruis dacht Hij aan haar en Johannes nam haar vanaf die dag in zijn huis. En Maria heeft niet gezien dat Hij de troon heeft gekregen, dat moet allemaal nog komen terwijl dat wel de woorden van de engel waren; ze heeft aan de voet van het kruis gestaan, iets heel anders!

De engel geeft aan 'dat zij genade heeft gevonden in de ogen van God'. Wij denken dan vaak aan grootse dingen: de moeder van Jezus zijn zie wat er van gemaakt is in de christenheid: Koningin van de hemel, moeder van God, onbevlekt ontvangen zelfs ...

Maar het is: waardig gekeurd zijn om die vrouw te zijn, die de menselijke blik kan leren loslaten en in tweeën zal worden gescheurd als ze haar zoon aan het kruis ziet hangen. En dáár heb je genade voor nodig! - al zal het andere: dat Hij de troon zal ontvangen van Zijn Vader David, ook ooit komen maar toen nog lang niet.. 
Ja, wat ik precies moet denken bij het woord: zalig, weet ik nooit goed maar er staat dat alle geslachten haar zalig zullen spreken... :)

Wij hebben door het kruis allemáál genade gevonden en mogen zijn als Maria die zich beschikbaar stelde en het leerde, dat wat Hij gezegd heeft, waarheid zal worden. Wij weten ook vaak niet het hoe en waarom van moeilijkheden en problemen in ons leven, maar mogen Zijn woord in ons hart bewaren. Dan zijn we 'zalig' te noemen...
Zo'n kerstfeest, waarvan we weten dat het verder gaat en we zo genade hebben ontvangen... Ik hoop dat jullie dat allemaal (gaan) kennen!Do you know, that this baby
Has come to make you new?
This Child that was delivered,
wants to deliver you!
Do you know, do you know?4 opmerkingen:

 1. Ach ja, kerstfeest is maar kerst..
  Mooiste vind ik dat God Mens werd.
  Het vertrouwen wat Maria heeft, en kort daarop ook Jozef is een groot voorbeeld voor ons meen ik. Natuurlijk wist God wel wie Hij hiervoor uitkoos.. maar toch. Hun vertrouwen en gehoorzaamheid aan God was indrukwekkend! Overgave. Alles over hebben voor de Redder, en zijn (weder)komst. Fijne dagen! -hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, je zegt eigenlijk precies wat ik ook wil zeggen met dit blogje... Het is dat dit lied langskwam, anders had ik niet zo specifiek kerst benoemd.
  Jij ook fijne dagen in je nieuwe huis (neem ik aan?) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vanuit Deventer gezegende Kerstdagen toegewenst!
  Ik zag je zingen op het filmpje!
  Ida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je Ida, jij ook bij je familie... :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#