dinsdag 22 maart 2011

Geschiedenis dichterbij

Wat ik vanmorgen las en direct maar een blogje aan wijd, zou zo een berichtje kunnen zijn zoals we die tegenwoordig in de krant of op internet lezen, de 'kop' zou kunnen luiden: Piloten met hun vliegtuig ontsnapt uit Libië... 
Hier nu een bericht wat op de kop af 390 jaar geleden in de 'courant' had kunnen staan:


Spectaculaire ontsnapping met boekenkist
 
Slot Loevestein - Gorinchem  22 maart 20..?
22 maart 1621   Hugo de Groot ontkomt per boekenkist uit slot Loevestein, waar hij vanwege remonstrantse ideeën is opgesloten door prins Maurits.
Hij vermomt zich bij de familie Daetselaar in Gorcum als metselaar en ontvlucht de stad. Hugo gaat naar Parijs en richt, gesteund door de koning van Frankrijk, een verzoek aan de Staten van Holland om zijn vrouw en kinderen ook naar Frankrijk te laten vertrekken. Dit verzoek wordt ingewilligd, op voorwaarde dat De Groot nooit meer in Nederland terugkomt. In 1634 wordt Hugo de Groot benoemd tot ambassadeur voor de koningin van Zweden in Frankrijk. In 1645 lijdt zijn schip op een terugreis uit Zweden schipbreuk. Hugo overleeft deze ramp niet en sterft in Rostock (Duitsland). Hij ligt begraven in de Grote Kerk in Delft.

      ------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
------------------------------------------------------------------------------------ 

Wat ik erg leuk vind om te ontdekken, is dat geschiedenis ineens een stuk dichterbij komt als je er een datum bij hebt staan, die van vandaag... en het leest als een krantenberichtje..
Hé, dat gebeurde toen, erg lang geleden... maar het gaat zo meer leven en komt als het ware naar je toe vanuit de geschiedenisboekjes. Het zijn dan niet alleen de droge feiten (die kende ik natuurlijk al) maar het wordt ingebed in het leven van nu: 22 maart en verwijst naar toen 22 maart.
Deze ontsnapping schijnt wereldberoemd te zijn - overal ter wereld kent men dit verhaal van Hugo en de boekenkist. 
Het was aardig om te lezen dat Hugo's vrouw deze ontsnapping had bedacht, zij was ook op Loevestein, maar dan vrijwillig. De boekenkist ging altijd zonder problemen het slot uit, en werd niet gecontroleerd - dat bracht haar op het idee om haar man er in te vervoeren zodat hij ongemerkt zijn gevangenis, het slot, kon verlaten.

En hier kun je iets bijzonders constateren: de boekenkist was geen 'gevangene', mocht vrij in en uit het slot worden gebracht, zodra de boeken die erin zaten weer geruild moesten worden.
Wij zijn ook gevangenen - even een korte vergelijking - in de macht van de zonde, en God kan ons niet ontmoeten en aanzien als wij nog in die zondige staat zijn.
Wel heeft Hij een relatie met Zijn Zoon, die zonder zonde is, volmaakt... Geen gevangene van wie of wat dan ook.

Wat is nu het bijbelse principe om ons als zondaars acceptabel te maken in Gods ogen? Niet dat wij eens even flink worden opgepoetst en opgedoft, we blijven die gevangenen, al zien we er wat mooier uit.
De oplossing is die volmaakte Zoon - die niet gevangen is. Hij kon ons bevrijden, juist omdat Hij geen verdachte was. Hij is naar binnen gegaan in die gevangenis, nam ons mee naar buiten in Zichzelf... Als we die stap durven wagen....
De boekenkist mocht vrij in en uitgaan, evenals de boeken die erin zaten..... Wie daar zijn toevlucht in zoekt, dus OOK!
Als ik in Hem ben, dan ben ik bevrijd.
Als we in Hem zijn, dan ziet God ook niet meer onze zonden, nee, Hij ziet Zijn Zoon. Al de eigenschappen van Zijn Zoon, ziet God nu als de onze! We hoeven alleen maar 'in te stappen'... 
Hugo's vrouw bedacht deze ontsnapping van haar man - God Zelf bedacht onze ontsnapping, en dat ook uit liefde!
Wat een mooie toepassing vanuit de geschiedenis die ook zo voor ons levend wordt. :)

extra leesvoer voor geschiedenis'freaks'
site met leuke achtergond-linkjes
Hugo's ontsnapping in beeld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#