woensdag 1 juni 2011

Fijne hemelvaart? I can't wait!

Morgen is het volgens de christelijke feestkalender "Hemelvaartsdag", een feest waarbij heel Nederland nog het genoegen heeft een vrije dag te hebben. En ik weet nog hoe het me vroeger stiekem op mijn lachspieren werkte als een - bij mijn weten ongelovig persoon mij 'een prettige hemelvaart' wenste...

Ja, kerst daarbij weet men vaak nog wel waar het over gaat: het kindje Jezus is geboren... Pasen, dat hoort bij het nieuwe leven - hoe men het verder ook maar mag interpreteren, het kan heel horizontaal blijven: een nieuwe start maken door je hart te volgen bijvoorbeeld... Hoe dat dan verder gaat en wat er 'nieuw' aan is blijft nog wel eens in het ongewisse. Jezus wordt hier bijvoorbeeld wel gezien als de belangrijkste persoon in de geschiedenis en velen willen zijn voorbeeld wel volgen wat betreft het opkomen voor de armen en de verdrukten...
Maar als je het hart van verzoening tussen God en mensen door het lijden van Christus uit het evangelie haalt, kom je niet verder dan dat, wordt het sowieso een horizontale iets.
En wat moet je dan met de hemelvaart van Jezus - als het maar zo kan zijn dat je Hem alleen in je gedachten laat opstaan. De invulling van die gebeurtenis wordt een probleem want het is toch een happening die er alleen kan zijn als Hij écht lijfelijk opgestaan is en weer op aarde rondliep.

Een reële gebeurtenis!

Na Pasen is Jezus veertig dagen aan zijn discipelen verschenen - zo echt, dat Hij duidelijk geen spookverschijning was. Maar ook 500 anderen hebben Hem gezien.
Tomas was er in eerste instantie niet bij toen Jezus aan zijn discipelen verscheen, en geloofde het niet. Maar Jezus geeft hem het bewijs wat hij wilde: hij mocht zijn handen in de wonden leggen en Hem betasten - Hij had vlees en beenderen, was nog steeds mens, wel anders dan daarvoor, maar: mens.
En Lucas heeft het daar ook over, de discipel die Hem beschrijft als de Zoon des mensen, legt er juist zo'n grote nadruk op dat Hij lijfelijk aanwezig was na de opstanding. En zie je Hem eten zoals mensen dat gewoon zijn te doen.

En een paar verzen daarna zie je Hem naar de hemel gaan. En wat me nog opviel als je het stukje uit Handelingen één erbij leest (wat eigenlijk hetzelfde moment beschrijft) dat Hij nog veertig dagen met hen heeft gesproken over de dingen die het Koninkrijk Gods betreffen. En voor 't geval je ook nieuwsgierig ernaar bent en denkt: waarom staat er niet even een verslag van al die gesprekken? zouden dat maar zo de zaken kunnen zijn die je in Handelingen naar voren ziet komen, als je die geweldige toespraken van Petrus leest die hij als het ware uit zijn mouw lijkt te schudden, ook naar aanleiding van de genezing van die verlamde... De Joden wordt daar nog even duidelijk gemaakt dat Jezus hun Koning was die ze hebben verworpen, hoe dat allemaal ook vanuit het Oude Testament te zien is. En gaat dat inderdaad over het Koninkrijk Gods...

Wat zegt Hemelvaart ons nu als gelovigen vandaag?

Een heleboel! Hemelvaart is de gebeurtenis waardoor er vrij baan kwam voor de Heilige Geest naar de aarde te komen. De plaatsvervanger van Jezus op aarde, kan er natuurlijk alleen zijn als Jezus naar de hemel is gegaan - het is ook Zijn Geest, die het over Hem, de Here Jezus, heeft. En wij hebben die Geest kunnen / mogen ontvangen.
Maar ook hebben we een andere prachtige belofte gekregen van de Hem Zelf: namelijk dat Hij heen gaat naar de hemel om daar een plek voor ons te maken in het Vaderhuis.
En als dat klaar is, komt Hij terug om ons tot zich te nemen. Opdat ook wij mogen zijn waar Hij is!

Op de betreffende site die ik hierboven ook al noemde las ik een poll: (even naar beneden scrollen...) met de vraag: Wie zou je wel eens willen spreken? Jezus stond er tussen allerlei ander beroemde historische personen. Als Hij ons komt halen weet ik in ieder geval zeker dat mijn keuze 'Jezus'  face to face te willen spreken, waarheid zal worden.

Eigenlijk is de wens: Prettige hemelvaart veel mooier dan je zou kunnen bedenken!
Hij zal komen - als het getal vol is, ieder toegevoegd is van allen die bij de Gemeente behoren  ... - Van die kant bekeken mag het nog even duren...er staan nog wat mensen op mijn lijstje -
Maar als ik naar mezelf kijk, hoop ik dat het morgen echt zover is!

Keith Green: I can't wait to get to heaven

Seaside sunset, silver linings round the clouds,
Birds fly, singing, making such a joyful sound.
Thoughts of heaven somehow seem to fill my mind,
But I can't even imagine, what it is I'm gonna find.

I can't wait to get to Heaven, when you'll wipe away all my fears.

In six days you created everything,
But you've been working on Heaven two thousand years.

Deep green forests, mountains reaching for the sky,

Grasslands and deserts, your creation fills my eye.
Thank you, thank you Jesus, though this beauty is just a taste,
Of all your glory I'll see when I pass through those gates.

I can't wait to get to Heaven, when you'll wipe away all my fears.

In six days you created everything,
But you've been working on Heaven two thousand years.
I can't wait to get to Heaven, when you'll wipe away all my fears.
In six days you created all of the world,
But you've been working on Heaven,
You've been working on heaven, Holy Spirit,
You've been working on Heaven, two thousand years.
Mooi lied van Keith Green - die er al is....

2 opmerkingen:

 1. Ha Gerda,
  Wat is dit mooi zeg, je hebt echt talent, een wijze huisvrouw waar we veel van mogen gaan leren.
  Bedankt hoor ik blijf je volgen.

  Inez Bellinga.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Inez, nou het is voor me zelf ook nog elke keer weer een verrassing of er nog weer een blogje komt en ook waar het over gaat. Maar fijn om te lezen dat je er wat aan hebt! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#