zondag 24 juli 2011

Velsignelsen ... voor Noorwegen

 tekst onderaan dit blog
Gisteren leek de wereld even stil te staan, de dag die in het teken stond van de aanslag in Oslo  en de daaropvolgende verschrikkelijke schietpartij in Noorwegen waarbij wel 90 doden vielen. Dan dringt het tot je door dat het leven eigenlijk risicovol is: één doorgedraaid persoon en je zit zo in een horrorscenario.
In Noorwegen had men gedacht dat het zover nooit zou komen in hun land. Heel vreemd als er dan ineens zoiets ernstigs gebeurt en je met de neus op de harde realiteit wordt gedrukt dat dat wel zo is, dat deze dingen niet meer voorbehouden zijn aan landen wat verder weg, zoals Amerika. In Nederland hebben we dit op een kleinere schaal meegemaakt in Alphen aan de Rijn, waar iemand laatst in een winkelcentrum om zich heen begon te schieten en op een Koninginnedag in Apeldoorn waarbij ook een eenling in een auto nietsontziend op een mensenmassa inreed. Daarbij was het schokkende dat dit ook live te zien was.

Ook gisteren kwam ik dit Noorse lied tegen op youtube. Het gaat over vrede en zegen van de Heer, en genade die mensen wordt toegewenst. Een grotere tegenstelling is er bijna niet en ik wil wel bekennen dat mijn eerste reactie op die vreselijke gebeurtenis onwillekeurig was: waarom het moest gebeuren, en ja, ook: waarom God het niet heeft voorkomen dat die schutter zolang door kon gaan.
Dat zijn de vragen die ongelovigen meestal direct stellen en waarmee ook duidelijk is waarom zij niet geloven in een God 'die zo iets verschrikkelijks toelaat'.
Utøya
Daar denken we niet altijd over na want meestal kabbelt ons leven gewoon wel door; als je ook nog in een omgeving woont waar op het eerste gezicht alles aardig in orde is - er is geen oorlog, genoeg eten in de winkel en nog een beetje geld op de bank... - dan heb je niet zo door dat de wereld nog in handen is van degene die de overste van deze wereld wordt genoemd: de duivel. Maar soms ineens komt het naar de oppervlakte en laat één persoon zich volledig door hem beheersen. De gevolgen zijn net een horrorfilm maar dan in het echt. En als je zag hoe klein dat eiland is waar de schietpartij plaatsvond, en de schutter gewoon zolang lang vrij spel had om door te gaan, kreeg ik  associaties met de tekst dat de duivel 'tot ons neergedaald is in grote grimmigheid, wetende dat hij weinig tijd heeft'. - En als hij de kans krijgt gebruikt hij mensen om zoveel mogelijk dood en verderf te zaaien - hij is niet voor niets de mensenmoordenaar van den beginne.

Hoe kan dat, de Heer heeft de duivel toch overwonnen op Golgotha? Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde lezen we in Mattheus bij het zendingsbevel aan de discipelen.
Als je zo'n bericht hoort, de beelden ziet op tv en internet, lijkt het er zelfs niet op. Dat is het probleem wat moeilijk uit te leggen is. Namelijk dat het nog niet zover is, dat Jezus de macht ook al heeft aanvaard - daarom zien we nog niet dat Hem alles onderworpen is. Dat klinkt raar want dat is toch het beste wat de wereld kan overkomen? Waarom niet direct dat Koninkrijk opgericht?
Buiten dat Israël de Koning niet heeft aanvaard en daarom het rijk nog niet is opgericht, is er nog een reden. En dat werpt wel een ander licht op zo'n gebeurtenis - niet dat het dan niet erg moeilijk te accepteren valt, al die onschuldige slachtoffers... Maar als de Heer actief zou ingrijpen in het wereldgebeuren naar Zijn eigen normen, dan zou er van de wereld niet zo heel veel overblijven. Alle zonde en ongerechtigheid die op aarde is zou dan direct geoordeeld worden. Een herhaling van de verwoesting van Sodom en Gomorra, en deze keer op veel grotere schaal, lijkt me dan voor de hand liggen. 

Dat lezen we ook in 2 Petrus 3 terug, ook geeft die tekst de reden dat God nog niet ingrijpt in de wereld. Hij heeft alleen maar geduld met u,  
omdat Hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat. Die reden is Liefde!! 
Zo lief heeft God de wereld gehad, en nog steeds! opdat een ieder die gelooft niet verloren gaat. (Joh. 3: 16) Vandaar dat het stil blijft vanuit de hemel en dat soms hard en heel onbegrijpelijk lijkt in dagen als deze, ook als we kijken naar wat er verder allemaal gebeurt op aarde. Vanuit het perspectief van liefde en geduld met de mensen, is het beeld wel anders maar het is overduidelijk dat de schepping reikhalzend uitziet naar het moment dat dat Rijk wel aanbreekt. Daarom nu nog geen wraak en oordeel. Laten we bidden dat er nog veel mensen tot bekering zullen komen voordat het zover is.

En de Noren, speciaal de mensen die geliefden hebben verloren, en de mensen die alles hebben meegemaakt, wil ik de woorden van dit lied meegeven, toewensen dat ze de Bron van alle zegen leren kennen:


 Zegenbede -- Oslo Gospel Choir -- Velsignelsen
      
De Here zegene u en behoede u   
De Here laat Zijn aangezicht over lichten  
en zij u genadig  
                 De Here verheffe Zijn aangezicht over u en geve u vrede 


Hij geeft je kracht om te leven,
hoop en vertrouwen in de toekomst.
Hij zei "kom tot Mij die uitgeput bent,
en Ik zal u rust geven."
Hij zal u bewaren voor alle kwaad
je de kracht geven in je zwakte
Na je bedrog, je fouten
is Zijn genade nieuw elke dag
nieuw elke dag...

Amen, amen,
)
  


  Herren velsigne deg og bevare deg 
  Herren la sitt ansikt lyse over deg  
  og vere deg nådig                                      
  Herren løfe sitt åsyn på deg
  og gi deg fred.
 
  
  Han skal gi deg kraft til å leve,
  gi håp og framtidstro.
  Han har sagt "kom til meg du som strever,
  og jeg vil gi deg ro".
  Han skal bevare deg fra alt ondt,
  gi deg styrke når du er svak.
  Tross ditt svik, dine nederlag
  er hans nåde ny hver dag
  ny hver dag.

  amen, amen.

4 opmerkingen:

 1. Mooi uitgelegd! Ja, God wacht omdat hij wil dat zoveel mensen nog tot bekering komen.
  Aan de andere kant wacht Hij m.i. ook tot de aarde rijp is voor het oordeel: wie vuil is worde nog vuiler...

  Maar ....wie rechtvaardig is worde nog rechtvaardiger, en wie heilig is worde nog heiliger.

  Het is de vraag welke kant we op gaan. Het zal heel duidelijk zijn als Jezus komt. Er is geen grijs gebied meer. Het zal wit zijn of zwart.

  Een prachtig Noors lied! In het filmpje zie je verschillende kerken. Mogelijk is daarbij de kathedraal in Oslo waarvoor bloemen werden gelegd en waarin een herdenkingsdienst plaatsvond.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, toch best nog erg moeilijk dat er zoveel mensen overlijden door één persoon die geradicaliseerd is... Toch hoop ik dat de boodschap van dit blog overkomt. ...
  Wil je het lied in het Nederlands? Dan mail ik je die. Noren die Nederlands zingen klinkt echt leuk... :) Het koor komt ook nog uit Oslo...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wellicht ken je ook de uitleg waarbij de principiële overwinning op het kruis wordt vergeleken met D-day 6-juni-44, toen de Amerikanen landden in Normandië. Daar werd de oorlog feitelijk gewonnen, maar nog velen vonden de dood voordat V-day aanbrak in mei-45!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, die uitleg ken ik niet, maar het is hetzelfde principe... Mooie vergelijking. Als mensen nu ook de reacties erbij lezen, nemen ze deze toepassing c.q. verduidelijking ook nog mee. :)

  Leuk dat je het lied nog verder gebruikt... Altijd goed!!corterse

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#