woensdag 12 januari 2011

Een onzichtbare strijd

Hier in Nederland zijn we op bepaalde punten aardig verwend, er is al vijfenzestig jaar vrede en we moeten er toch niet aan denken dat er een echte oorlog uit zou breken, de tanks door de straten rijden, de bommen vallen.... De dienstplicht is inmiddels jaren geleden al afgeschaft - als 'onze' jongens en meiden het leger in willen is dat tegenwoordig een vrijwillige keus. 
  
Toch moeten jongens blijkbaar hun ei kwijt maar geen nood, dit stukje gemiste ontwikkeling kan tegenwoordig ruimschoots worden gecompenseerd door allerlei oorlogsfilms en wil je participeren in het gevecht, zijn er computerspellen genoeg; je kunt meedoen in complete veldslagen waar je de vijand levensecht kan vermoorden, al dan niet met rondspattend bloed... En loopt het niet goed met je af, druk je gewoon op reset. Ach mam, in het echt zou ik het toch niet willen, dit is maar spel... is het commentaar als ik me wel eens hardop afvraag wat ze eraan vinden. Wat inderdaad wel aansprekend kan zijn is de strategie die je moet bedenken om de vijand uit te kunnen schakelen, en daarvoor zullen er ongetwijfeld ook redelijk goede spellen zijn. 

*************
Maar staan we wel eens stil bij de onzichtbare strijd die er gevoerd wordt om ons heen? Je ziet er niets van met je natuurlijke ogen - alhoewel... soms komt er ineens een stukje openbaar.
Een frappante geschiedenis waar God even de ogen van de knecht van Elisa opent, voor de werkelijkheid die normalitair voor ons verborgen is, staat in 2 Koningen 6. Daar ziet de knecht ineens een leger staan van engelen van dat Rijk van God. En Daniël moest weken wachten op gebedsverhoring... lees maar eens waarom...
En ieder mens is onderdaan in één van de twee rijken die er zijn. Van nature zijn we gevangenen van het rijk van satan en als je niet tot geloof bent gekomen en zo overgezet naar dat andere Rijk, hoor je nog in deze wereld, ben je nog in satans macht. Alhoewel de Heer al heeft betaald en overwonnen, moet de onttroning van de vijand nog plaats vinden. Wel weet hij dat hij verslagen is en ziet dat de tijd dringt totdat hij definitief wordt uitgeschakeld.
Ik denk dat dat de reden is dat hij tegenwoordig bijna op een brutale manier van zich laat horen in de samenleving. Hier in het westen is het bovennatuurlijke 'in', 'er is meer tussen hemel en aarde' is voor velen een duidelijke zaak - óf men doet er lacherig over maar ziet het als meedoen met een onschuldig tijdverdrijf...

Nu is het op zich juist om de dingen die buiten onze natuurlijke waarneming vallen, serieus te nemen, dat doen christenen al eeuwen als het goed is. Maar dat niet-gelovigen - en dan heel breed gezien ook de-gewone-man-in-de-straat zich ermee inlaten, is een bedenkelijke ontwikkeling; het betreft dan namelijk per definitie de geestenwereld, die niet tot Gods Rijk behoort. Het zijn de boosheden, de machten in de lucht zoals Efeze 6 het noemt, die hier hun terrein nog verdedigen... 
En deze verborgen dingen, die we met onze ogen niet kunnen zien, zijn voor ons mensen taboe, dat zegt God duidelijk in het Oude testament.  De geopenbaarde dingen zijn voor ons bedoeld, alles wat we om ons heen zien en kunnen ervaren met onze zintuigen. 
Zijn er dan ook geopenbaarde bovennatuurlijke dingen....? Ja, dat zijn de dingen van God, bekend gemaakt aan de gelovige door de Heilige Geest, kijk maar eens hier.

Wat merken we ervan
De Heilige Geest wil ons ook de ogen openen voor de strijd die er wordt gevoerd. En dan kom je erachter dat satan de grote misleider is, die de mensen in zijn macht wil houden. Hij kan zich voordoen als de briesende leeuw, dan is het duidelijk foute boel. 

Maar ook kan hij een wolf zijn in schaapskleren en dit aspect komt tegenwoordig erg naar voren, hij probeert de mensen aan zich te binden door de bovennatuurlijke zaken in deze wereld te brengen als onschuldig en 'goed'...het wordt niet meer herkend als 'kwaad'. 
Ik denk dan aan de populariteit van 'heksen', vooral de jeugdafdeling van de bibliotheek staat vol met dat soort boeken, waarin dit als onschuldig en goed wordt gepresenteerd.
Nog iets waardoor kinderen gewend raken aan het paranormale, is een programma waar paranormale kinderen worden begeleid door een helderziende; zij leren zo hun 'gave' goed te gebruiken.
Hier wordt toch door velen, ook juist kinderen naar gekeken. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst... ook in deze dingen. En ook al kun je als je eigen kinderen met zulke verhalen thuiskomen, uitleggen dat dit niet goed is, dat die gave van satan komt - dat moest ik van de week en was een aanleiding tot dit blogje -  ze worden erdoor beïnvloed en de geestenwereld kan zo voor hen een beangstigende realiteit zijn.  
Voor volwassenen is er al langer eenzelfde soort programma waar iemand voor jou in contact kan treden met overleden geliefden, je kan dan nog even dat ene gesprek voeren waar je niet meer toe was gekomen, of je weet nu dat je kind het 'in de hemel'  goed heeft.. is de boodschap. Maar het zijn niet de doden waarmee je in contact komt, satan is de grote misleider....

Laten we echter niet alleen waarschuwen, daar hebben we ook niet altijd de gelegenheid toe, maar vooral ook bidden  - een belangrijke strategie in de onzichtbare strijd - voor hen maar ook juist voor kinderen die zich met deze dingen inlaten, geïnteresseerd zijn in hekserij, misschien zelf wel een heks (willen) zijn, of een 'gave' hebben waarmee ze anderen denken te kunnen 'helpen'.... Door ons gebed kunnen zij tot het inzicht komen dat het een verkeerde macht is die hun leven wil bezitten. 
Het evangelie vertelt ons dat de Heer de overwinning al heeft behaald, ook zij kunnen bevrijd worden door de kracht van Zijn bloed. 
Dat mogen we hen ook vertellen als we daar de kans voor krijgen. Laten we die niet uit de weg gaan...

Misschien ben je het wel met me eens of vind je dit allemaal wat vergezocht, heb je deze dingen nog nooit zo bekeken. Geef rustig je mening!

2 opmerkingen:

  1. Mooi stukje! Geeft het wel goed weer denk ik. Hoop dat meerderen het lezen en tot zich nemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat hoop ik ook, omdat het belangrijk is om dit je te realiseren... En er dan wel verder nuchter mee om te gaan, dat wel weer.
    En het onderwerp werd me in de schoot geworpen...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#