zondag 9 januari 2011

Nieuwe agenda

Eén van de dingen die iedereen meestal wel aanschaft in het nieuwe jaar is een agenda. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten, en voor allerlei doeleinden. Van complete familyplanners die bijna de halve wand in beslag nemen tot de kleine zakagenda's toe, van de zakelijke tot de tuinieragenda... - en alles wat daar nog tussenin zit.
Aan het eind van het jaar belde mijn dochter of ik misschien nog aan de agenda 2011 van Max Lucado kon komen, één van de christelijke agenda's, inderdaad op internet al uitverkocht en bij hen in de buurt ook al niet meer te krijgen.  Gelukkig, bij ons in de 'provincie' geen probleem - of is dat een slecht teken :P -, de eerste de beste winkel die ik belde had er nog zeker een paar in voorraad. 
En ik hoefde er dit jaar m'n hoofd ook niet over te breken welke ik nu eens zou kiezen; ik kreeg er eentje zo in de schoot geworpen, ook nog een leuke zelfs, van m'n zus die er ineens twee had gekregen...

Maar als je er dan één hebt en allerlei dingen voor het nieuwe jaar keurig hebt genoteerd, ben je er nog niet. Ik heb namelijk de vervelende eigenschap om 'blind' te zijn voor een agenda, zoals ik dat ook ben voor het prikbord, voor al de briefjes die ik erop heb hangen...  Als ik een formuliertje kwijt ben met een datum erop die ik nodig heb, kan ik bij wijze van spreken m'n hele huis afzoeken, alle lectuurbakken doorspitten, laatjes nakijken... de belangrijke plekken waar ook wel eens wat ligt...  Om - natuurlijk als het moment dat ik het briefje nodig heb voorbij is, tot de ontdekking te komen dat het 'gewoon' op het prikbord hing. Misschien is het ook meer het idee dat ik het dan niet meer noodzakelijk moet onthouden, en verdwijnt het uit m'n gedachten. Sinds me dat een paar keer is overkomen, moet ik zeggen dat ik er wel alerter op ben, maar duidelijk is dat je prikbord kan volhangen, of je agenda volstaan met belangrijke afspraken - als je vergeet er wat mee te doen, heb je daar helemaal niets aan.

Je raadt het al, de vergelijking die voor de hand ligt... we hebben ook een Bijbel gekregen. Er staat elke dag iets voor ons in, een Woord wat als het ware door de dag heen met je meegaat, wat je ineens kunt toepassen in een situatie.. 
- en als je dat wat moeilijk vindt om elke dag een gedeelte te kiezen, heb je legio dagboekjes die elke dag een tekst/teksten doorgeven 
Nemen we de tijd om eens even te kijken wat de Heer ons wil zeggen? Misschien loop je wel heel wat belangrijks mis als je dat vergeet - was er nét in dat betreffende tekstgedeelte die bepaalde gedachte die je vandaag nodig had.... maar je hebt het niet gelezen en je hebt daardoor niets van de Heer gekregen om toe te kunnen passen op een bepaald moment.... en je maakt je misschien net ergens zorgen om - Soms gaf het me nét even dat zetje, sprong er een bepaalde tekst uit, en wist ik: het is goed als ik nu even iemand ga bezoeken, of dat je net even weer bemoedigd werd in een moeilijke situatie.
Zoals ik ook merk dat als ik wel weet wat er voor vandaag in mijn agenda staat, ik dat ook in pas, er rekening mee houd...

Mijn goede voornemen voor dit jaar: m'n agenda bijhouden en er elke dag inkijken of er misschien wat bijzonders te doen is...   
En met dit blogje in gedachten, leg ik mijn bijbels dagboekje (en bijbel :P) er maar naast, daar staat zéker elke dag iets bijzonders in!

klik hier voor bijbehorende site


5 opmerkingen:

 1. Mijn oplossing voor het onthouden van dingen die moeten gebeuren, zowel zakelijk als privé, is de eletronische agenda. Dan krijg je een mailtje als herinnering. Ik heb een kleine zakagenda in mijn tas, voor afspraken die ik buitenshuis maak en die breng ik dan weer over op de e-agenda. De verjaardagen staan allemaal op jarig.nl en daarover wordt ik ook gemaild.
  Die Max Lucado agenda ziet er trouwens wel gezellig uit.

  Een mooie link naar dat dagboekje. Het bestaat alleen uit bijbelteksten zie ik, dus zonder toelichting. Maar zoiets lees ik dan wel liever in een stoel dan achter het computerscherm. Ik gebruik altijd het bijbelrooster dat achterin Visie (EO) staat. Aan tafel lezen we ook altijd uit de bijbel. Dagelijks geestelijk voedsel.... broodnodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, ik heb het ook in het Nederlands... in een boekje. :)
  Ik zal even een linkje erbij maken naar die Nederlandse uitgave...

  en over onthouden, als er eenmaal een datum in m'n hoofd zit, onthoud ik die vaak wel, maar dan niet alle details...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu weet ik van wie ik dat 'vergeten' heb... de volgende keer als ik op mn werk iets vergeet, geef ik mn genen de schuld ;)

  Ik lees tegenwoordig elke ochtend bij het genot van een kopje koffie in mn bijbel. Heerlijk is dat, en (bijna) altijd is de tekst van toepassing op mn leven van die dag of periode. God weet altijd precies wanneer we iets nodig hebben. Ik las vandaag nog in de CIP nieuwsbrief dat we wel de Bijbel moeten lezen om herinnerd te worden aan dat wat erin staat.

  En heb jij nu ook de agenda van Max Lucado? Of een andere...?

  Heb je gehoord hoe graag Priscilla ook die agenda wil, haha. Ze kan haast niet wachten tot ze in groep 8 zit denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi dat afschuifsysteem. :)
  Ik denk dat Eva al vergeetachtig was - ze wist idd al niet meer helemaal wat God echt had gezegd, bij de boom, toen met de slang...

  Ik heb nu de agenda van 'de herberg', het gastouderburo waarbij Aukje die kinderen opvangt.
  Die heet: Puur leven. ... nou, dan komt het allemaal goed in 2011.

  En Prisc en de andere meiden willen gewoon alles wat jij ook hebt.. :D
  (je googleprofiel loopt trouwens enigszins achter, volgens mij ben je al getrouwd bijvoorbeeld...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi citaat uit een artikle bij CIP wat Charissa ook aangeeft:

  "Op mijn tweede reis naar Oost-Europa, ruim vijftig jaar geleden, zat ik naast een vurige en toegewijde communist," vertelt Anne. "Jan heette hij. Altijd debatteerde hij. En hij wilde met mij praten, want ik was de enigste christen tijdens die reis. 'Heb jij de hele Bijbel gelezen?' vroeg hij mij. Ik zei: 'Ja, en ik denk meermaals.' Zijn mond viel open en hij zei: 'Ik vraag dit altijd als ik een debat heb met een christen en jij bent de eerste die ja zegt.' Het is tot onze schande dat wij moeten toegeven dat wij niet de hele Bijbel gelezen hebben. Wij moeten de Bijbel lezen. Het is een mooi boek. Het duurt niet lang. In 80 uur lezen ben je er helemaal door. Dat is veel korter dan wij tijd besteden aan de krant. Wat is er voor excuus dat wij de Bijbel niet lezen?"

  "Mensen reageren hier wel eens op met: 'Maar zelf heb je een kantoor vol boeken.' Besef dat elk boek in mijn kantoor bestemd is om dat ene boek beter te doen begrijpen. Ik heb bijvoorbeeld heel veel biografieën. Die vertellen het verhaal van mannen en vrouwen en hoe God ingreep in hun leven. Ik wil weten hoe God dat deed. Dan kom ik altijd weer terug bij dat ene Boek," aldus Van der Bijl. "Laat dit Boek je leven veranderen. Verzadig je denken, je hoofd, je hart met de Bijbel. Dan heb je, ook in mijn geval, nog moeite genoeg omdat elke dag toe te passen.

  (Anne van der Bijl)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#