zondag 23 januari 2011

Je zus redt?

Vanmiddag las mijn dochter een klein berichtje voor wat in de "Quest" stond, een populair wetenschappelijk blad. Het was eigenlijk een heel bijzonder gegeven wat er even onder de aandacht werd gebracht, namelijk dat die zus waar je als kind goed mee kon opschieten maar misschien ook vaak ruzie mee had, in de pubertijd en in je verdere leven, blijkt te zorgen dat je je minder eenzaam, onbemind en angstig voelt, minder schuldgevoelens hebt... en ook een broer heeft positieve invloed: vanuit het gezin brengen zij zo hun broer of zus zorgzaamheid en naastenliefde bij.

Dit alles kwam uit een wetenschappelijk onderzoek. Volgens de wetenschappers is die band tussen zussen en broers zelfs belangrijker voor de vorming van het sociale karakter dan de band ouder - kind. Ik kan wel een beetje begrijpen waarom ze dat laatste zeggen. Met je zussen en broers sta je op 'gelijke' hoogte en zul je samen bepaalde dingen moeten doen, je bent op elkaar aangewezen als je in hetzelfde huis woont en het sociaal zijn ten opzichte van hen leer je doordat je met hen samenleeft op hetzelfde niveau, dezelfde ouders hebt, en is geen voortvloeisel uit de gezagsverhouding ouder - kind..
Maar om nu te zeggen dat 'Je zus redt' m.i. bewust zo geformuleerd en erboven gezet, zoals ik later zag toen ik het artikel zelf opzocht, gaat me toch wel wat te ver.....

De Enige die redt is Jezus en de mooie link met bovenstaand gegeven is dat je dan ineens een heleboel broers en zussen erbij krijgt.... Die broers en zussen zijn hier op aarde degenen die aan ons verbonden zijn, en waarmee wij verbonden zijn zoals de leden van een lichaam. Omdat we samen leden zijn van dat ene lichaam, waarvan Jezus Zelf het Hoofd is..
En dan hebben wij als broers en zussen, ten opzichte van elkaar dezelfde functie als die zus en broer uit het artikeltje.... we mogen elkaar opbeuren, bemoedigen, en nog een heleboel meer!! Zelfs mensen die je nog nooit eerder hebt gezien, daarmee kun je die band voelen en het gaat zelfs uit boven de aardse broer- en zussenband. Dat kan soms bijzondere gewaarwordingen opleveren, als je bijvoorbeeld enig kind bent, niet een zus of broer zo dicht bij je hebt staan aan wie je niets uit hoeft te leggen omdat die je kent van kinds af aan.... Je mag dan als gelovige weten en hopelijk ook ervaren dat je niet alleen bent, maar broers en zussen hebt, die jou (her)kennen als ook kind van dezelfde Vader, en deel van Zijn grote gezin.
Laten we elkaar ook op die manier bekijken, behandelen, er voor elkaar zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Linkwithin

http://www.linkwithin.com/install?platform=blogger&site_id=2144441&url=http%3A//gerda-overvanallesennogwat.blogspot.com/&email=evanschagen61%40gmail.com#